Когато няма как да направиш продължение на един сюжет, най-вече заради възрастта на актьорите от оригиналния филм (и малкото останало приличие), най-лесно е да се върнеш назад във времето, за да си измислиш… предистория. Точно това ще сторят шефовете на 20th Century Studios, които са решили да вдъхнат нов живот на „Господар и командир“ („Master and Commander“) и за целта са ангажирали сценариста на „Часът на чудовищетоПатрик Нес.

Според Deadline работата по този проект е в съвсем начален стадий и все още няма дори режисьор, който да е заявил интерес към идеята. Няма очаквания към майстора на оригиналния филм от 2003 година Питър Уиър, а Тайка Уайтити в момента е ангажиран с какво ли не, за да се впуска и в подобна авантюра. Спокойно, не сте пропуснали нищо – просто решихме, че трябва да споменем как в края на 2017 имаше спекулации по темата кой би поел (евентуално) продължение. В момента се обсъжда вариант, в който студиото лееекинко заобикаля филма на Уиър и всъщност започва рибуут – предисторията ще стъпи върху първата книга от поредицата на Патрик О’Брайън „Aubrey & Maturin“ и за главните роли ще бъдат потърсени по-млади актьори, които ще видим в изпълнение на служебния им дълг към британската кралска флота в началото на XIX век, по време на Наполеоновите войни.

Както е известно, филмът от 2003 година е адаптация по десетия роман на Патрик О’ Брайън – „The Far Side of The Ocean“. Общо 20-те книги в поредицата дават широко поле за работа на 20th Century Studios и Disney, ако успеят да се преборят с неимоверните трудности при заснемане на „морски“ филми, особено включващи флотилии и битки между корабите, и да си осигурят сериозна фенска база, която да очаква с нетърпение всеки следващ филм.

Култовият статус на оригиналния филм, с участието на Ръсел Кроу и Пол Бетани, не успя да осигури сериозен приход в сравнение с бюджета му – 211 милиона долара боксофис срещу 150 милиона вложени в продукцията долари. Но не трябва да се забравя и друго сериозно постижение – „Господар и командир“ беше номиниран в 10 категории за наградите „Оскар“. От тях успя да спечели две – за операторско майсторство и за звуков монтаж, а в останалите пълновластен господар се оказа „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“.

С ведро очакване на бъдещето, което може да ни поднесе всякакви изненади, ще припомним лайт-мотива от филма на Уиър – „Смелостта да постигнат невъзможното е в сърцата на хората“. Любопитно ни е как би изглеждала една бъдеща поредица по романите на Патрик О’ Брайън.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *