В последните години Холивуд откриха нова формула за вървежни екшън или хорър филми и типично в техен стил явно възнамеряват да я използват до изтъркване. Истории за хора, които доброволно се лишават от използването на някое от жизненоважните си сетива или процеси в името на оцеляването, съвсем не е неизпитан досега похват, но просто наскоро доби голяма популярност. Примерите са много, но за нуждите на тази новина ще сведем два от най-известните и успешните от последните години – „Birdbox”, в който, за да оцелеят хората, не биваше да гледат, и „Нито звук“ (чиято втора част очакваме в края на месеца), в който очевидно не трябваше да се издава звук. Колебаехме се със загубата на какво друго ще продължи тази тенденция (слух, обоняние, вкус), но ето, че трейлърът на предстоящия трилър на Netflix „Awake” ни хвана неподготвени, поставяйки ни въпроса какви ще са последствията, ако целият свят не можеше да… спи, а спасението на човечеството лежеше в ръцете на Джина Родригес и дъщеря ѝ.

Този път светът е изправен пред глобална катастрофа, след като мистериозно събитие унищожава цялата електроника, а с нея и способността на човечеството да спи. Учените са принудени да се състезават с времето, изправени пред почти невъзможната задача да открият лек преди фаталните ефекти от масовата инсомния да сложат край на човешката раса. В центъра на всички събития откриваме героинята на Родригес – бившата военна Джил, която открива, че дъщеря ѝ все още умее да спи. Това ще постави Джил пред труден избор, принуждавайки я да реши дали да защитава семейството си докрай на всяка цена или да пожертва всичко в името на общото благо.

Филмът е режисиран от Марк Расо, който стои зад друг успешен проект на Netflix „Kodachrome”, и ще бележи втората колаборация между Джина Родригес и Дженифър Джейсън Лий, които си партнираха в противоречивия „Annihilation” на любимеца ни Алекс Гарланд.

Вижте трейлъра:

Джина Родригес („Непорочната Джейн“) е от онези актриси, които сме свикнали да гледаме в еднотипни продукции, но винаги сме знаели, че са способни на повече. Затова сме доволни, че в последните години тя се отдалечи от романтичните комедии, наблягайки на по-драматичните и изискващи роли, които изкараха на бял свят пълния ѝ потенциал. Колкото до филма, съдейки по трейлъра, има интересен замисъл и силно актьорско присъствие както от страна на Родригес, така и от тази на изгряващата звезда Ариана Грийнблат, която тази година гледахме и в друга Netflix продукция „Love and Monsters”.

Било то заради продължаващата пандемия или заради това, че са имали усещането, че няма да успее да привлече достатъчно внимание, но е факт, че „Awake” ще пропусне киносалоните и ще дебютира директно в стрийминг платформата, където със сигурност ще привлече доста повече зрители. Филмът определено няма да е сред кандидатите за престижни филмови награди, но изглежда да е интригуващ, неангажиращ и перфектен за някоя петъчна вечер на дивана.

awake-poster-20210508

Режисьор на „Awake” е Марк Расо („Kodachrome”), който е и сценарист заедно с Джоузеф Расо. В ролите са Джина Родригес, Ариана Грийнблат, Франсис Фишър, Фин Джоунс, Шамиер Андерсън, Бари Пепър, Дженифър Джейсън Лий и др.

Премиерата е на 9 юни по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *