„Презрението“
„Презрението“

Класики с Мишел Пиколи в новия киноклуб „Славейков“

Презрението“ е носталгичен филмов нектар, който отлежава като първокласно вино. Френско вино. Всеки ценител може да си припомни шедьовъра на Жан Люк Годар на голям екран тази вечер от 18:30 часа в зала „Славейков“ в София.

Естетическото откровение от 60-те  ще има специална прожекция и представяне от Стефан Прохоров и Крис Шарков – режисьор на театралната адаптация на филма в България.

Брижит Бардо, Мишел Пиколи и Джак Паланс създават незабравими персонажи в тази визуално виртуозна драма, вдъхновена от романа на Алберто Моравия.

Филмът разказва за бавната и постепенна раздяла на една двойка. Пол Жавал, сценарист, и неговата млада съпруга изглежда образуват неразделна двойка. На пръв поглед незначително произшествие с продуцент ще накара младата жена да изпита дълбоко презрение към съпруга си.

Презрението“ е част от програмата  „Удивителният Мишел Пиколи“ на Френския институт, която продължава и след края на 10-ия Фестивал на френското кино.

echp-20210507

До 15 май в рамките на новия киноклуб „Славейков“ предстоят още „Убийство в спалните вагони“, „Един човек в повече“ и „Милу през май“.

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки. Входът е с билет – стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв., или с абонаментна карта

Убийство в спалните вагони“ е полицейска класика с легендарен актьорски състав и режисьор Коста Гаврас. Тук играят  Симон Синьоре, Ив Монтан, Катрин Алегре, Жак Перен, Мишел Пиколи, Жан-Луи Трентинян…

Пътничка от спалния вагон на влака Марсилия-Париж е открита удушена. Впоследствие и други пътници от същото купе биват убити. В съдебната полиция инспектор Грациани и неговият помощник Жан-Лу Габер са твърдо решени да сложат край на вълната от престъпления…

Странна подробност : убиецът е по-бърз от полицията при намирането на потенциалните си жертви – останалите шест пътника от купето. По романа на Себастиен Жапризо.

Прожекцията е на 8 май от 19 часа в зала „Славейков“.

На 14 май от 18:30 часа е „Един човек в повече“, отново на Коста Гаврас, с Клод Брасьор, Жан-Клод Бриали, Жак Перен, Морис Гарел, Мишел Пиколи, Франсоа Перие, Жерер Блен, Шарл Ванел и Бруно Кремер

През 1943-а, група участници във френската съпротива извършва рискова операция, за да освободи от затвора дванадесет осъдени на смърт. Чак след като се оттеглят на сигурно място се оказва, че в групата е попаднал един човек в повече.

Докато германците вървят по петите им, предводителите на групата се питат как да постъпят с този непознат… по романа на Жан-Пиер Шаброл.

mmm-20210507

В събота, 15 май, от 19:00 часа, е време за „Милу през май“ на Луи Мал.

Звездите са Миу-Миу, Мишел Пиколи и Мишел Дюшосоа. Май 1968 г. Франция е скована от стачки. В красиво провинциално имение в Жерс, госпожа Вьозак издъхва от сърдечен удар. Синът й Милу събира членовете на семейството за последна почит на покойната.

Пристига цяло шествие от хора, загрижени най-вече за подялбата на наследството: Жорж – братът журналист от „Монд“ и жена му Лили – англичанка ; Камий – дъщерята на Милу – скудоумна съпруга на лекар от Бордо; Клер – хомосексуалната племенница, придружена от приятелката си.

Първоначалните вълнения отминават и всеки се отдава на маниите и дребните си страсти. Малко по малко, новините по радиото, ентусиазмът на току-що върналия се от Париж син на Жорж, съжителството в изолация и може би слънчевото време оказват своето въздействие и променят поведението им…

Прожекцията е с представяне от режисьора Стефан Прохоров.

Наздраве за вечните френски шедьоври!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *