Оформя се сериозна актьорски група около дълго подготвяния сериал на НВО „The White House Plumbers. Преди няколко дни в мрежата беше оповестено, че Донал Глийсън и Лина Хийди ще се включат към любимия ни Уди Харелсън и чаровния Джъстин Теру в разказа за аферата „Уотъргейт“, белязала незаличимо политическия живот в щатите през 70-те години на ХХ век.

Variety споделят информация, че се очаква Донал Глийсън да влезе в ролята на Джон Дийн – младият и изпълнен със страст адвокат-съветник на Белия дом, който според ФБР е основният манипулатор, „оркестрирал“ прочутия скандал, довел до сгромолясването на Ричард Никсън. И ако в момента реалният мистър Дийн е на 82 години и се занимава с писане на книги с документално-исторически теми, то той е само на 32, когато е назначен в екипа на Никсън и непосредствено след разразяването на политическата буря започва да сътрудничи на федералните власти, превръщайки се в свидетел по делото.

Що се отнася до Лина Хийди, тя ще поеме ролята на Дороти Хънт – съпруга на Хауърд Хънт, майка на четири деца и важен коз за ЦРУ. Докато се опитва да съхрани семейството им, тя се оказва все по-сериозно въвлечена в сплетните, организирани от мъжа ѝ.

Подготвяната поредица ще бъде съставена от пет епизода и ще проследи провала на Никсън, като основният фокус ще бъде поставен върху „майсторите“ за защитаване на президентската институция – Лиди и Хънт (в ролите са Теру и Харелсън), които може би не нарочно, но изключително ефективно всъщност саботират своя главен работодател и „шеф“ на държавата. Сценарият на сериала се разработва по романа „Integrity“ ан Игъл Крог и Матю Крог, в съчетание с публично достъпните архиви, свидетелства на времето.

Позволяваме си да напомним отново какво е най-важно да се знае за „Уотъргейт“ – скандално неверни и тенденциозни оправдания от страна на президентската администрация в опит да скрият участието си във влизането с взлом в щаб-квартирата на Националния комитет на Демократическата партия в сградата Уотъргейт, Вашингтон, 17 юни 1972 година – сред главните виновници за този акт са Еверет Хауърт Хънт и Джордж Гордън Лиди. Така наречените „the Plumbers” или екипът на „Room 16 Project” са „екип за специални разследвания”, създаден по времето на Никсън, буквално седмица след прочутото „изтичане” на документите на Пентагона, свързани с войната във Виетнам. Действията на тези „водопроводчици”, който „помагат на президента да запушва „течове“ трябва да спрат или противодействат при публикуване на секретна информация в медиите.

Създатели и изпълнителни продуценти на „The White House Plumbers“ са Алекс Грегъри и Питър Хъюк (които са отговорни за „Veep“), а единствен режисьор на всички епизоди ще бъде бившият шоурънър на „VeepДейвин Мандел. Като изпълнителни продуценти шоуто ще „надзирават“ още споменатия току-що режисьор, Уди Харелсън, Джъстин Теру, а също и Рубен Флейшър, Дейвид Бърнад, Пол Лий, Марк Ройбал и Не Ебонг, плюс Франк Рич, Лен Амато и Грег Фиънбърг.

Не е ясно кога може да се очаква премиера на проекта, копродуциран от HBO и wiip, но ще ви държим в течение за съживяването на тази историческа драма. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *