Всички говорят за „Още по едно“ („Another Round“) още от момента, в който филмът се появи (легално или не толкова) на хоризонта – трудно можеш да спреш мълвата! При все лошото възпитание на част от родната ни публика, творбата на Томас Винтерберг беше включена в програмата на 25-ия София Филм Фест, имаше възможност да се види легално и онлайн, а сега намира място и в пролетните фестивални прожекции – те стартират на 23 април в Дома на киното именно с учителската алкохолна сага. На 9 май филмът също може да бъде видян там като специален акцент, посветен на Наградата LUX на Европейския парламент (вход свободен) – „Още по едно“ е сред номинираните три заглавия, а зрителите могат да гласуват за Наградата LUX до 23 май 2021.

Връщаме се към новината, която включва част от бъдещите творчески планове на Томас Винтерберг, след като вземе „Оскар“ за международен филм. Разбира се, това очакваме да се случи в началото на следващата седмица, но го заявяваме така категорично, защото всяко различно решение би било несправедливо. Според Variety, които разпространиха информацията преди дни, Винтерберг ще бъде съавтор и режисьор на новия драматичен сериал „Families Like Ours“, кой ще бъде разпространявана от датската TV2.

Действието в сериала ще се развива в Дания, където природен катаклизъм ще принуди държавата да евакуира гражданите си. По-заможните от тях имат възможност да отпътуват към по-проспериращи държави, други ще трябва да посрещнат сериозните предизвикателства да започнат живота си отново в по-бедни страни. Семейства и приятели са разделени, цялата държава се срива. Сериалът се фокусира върху ситуации, пред които всъщност са изправени бегълците емигранти навсякъде по света…

Продуцентката Сиси Граум Йоргенсен споделя:

Families Like Ours“ е сериал, посветен на всичко, върху което нямаме контрол в живота си. Но и всичко, което те вдъхновява да приемеш случващото се около теб като част от пътя и уроците в живота. Томас обмисляше тази поредица много преди да се появи пандемията, а в момента сюжетът звучи още по-актуално за целия свят. Всички сме загрижени за това какво се случва около нас, очакваме какво ще се случи в бъдеще – кога ще свърши изпитанието, и в същото време искаме и имаме нужда да продължим да се радваме на живота си.“

Томас Винтерберг отдавна е признат като един от най-умелите майстори на киното в Дания. Ще чакаме с нетърпение дали „Още по едно“ ще се сдобие с една (или две?) награди „Оскар“, като подсещаме онези, които още не са видели филма, че след фестивалния му показ той ще се завърти и в кината. Очакваме новини за „Families Like Ours“ – научим ли още подробности, ще споделим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *