„Сбогом глупаци“
„Сбогом глупаци“

Вече 10 години Фестивалът на френския филм в България разгръща пъстра и пълнокръвна палитра от истории и персонажи с печата на родината на киното.

Сегашното издание продължава до 22 април и предлага изобилие от класики и открития в 11 заглавия. В програмата съжителстват вечни творчески върхове и нови хоризонти. Филмите се прожектират в селектирани кина в София, Пловдив и Варна. Всички произведения се дават на голям екран в зала „Славейков“ във Френския институт в столицата.

Тази вечер прожекцията там е „Неочакван триумф“ – комедия от официалната селекция на Фестивала в Кан 2020 година на Еманюел Куркол с Кад Мерад, Давид Аяла и Ламин Сисохо.

Финансово затруднен актьор (Кад Мерад) приема допълнителна работа като ръководител на театрален кръжок в местния затвор. Изненадан от таланта на затворниците, той се захваща да постави с тях пиесата на Бекет „В очакване на Годо“ на сцената на истински театър.

С това начинание дава ход на изумително приключение, изпълнено от начинаещите актьори, чието бойно кръщение бе възложено на ветерани от Комеди Франсез.

triumf2021
„Неочакван триумф“

Неочакван триумф“ е от 19 часа и е част от рубриката „Филмите на годината“, която представя 5 заглавия от 2020 г.: другите са „Вила Каприз“ на Бернар Стора, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел и „Парфюмите“ на Грегори Манье.

Може да се закупят билети на касите на кината. Има намаление за ученици, студенти и пенсионери, а абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала Славейков. Прожекциите се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Другата част на програмата е „Удивителният Мишел Пиколи“ и отдава почит на великия френски актьор, който ни напусна през 2020-а. Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ фестивалът включва и „Темрок“ – филм за силата на киното за протест.

kapriz2021
„Вила Каприз“

Фестивалът се откри елегантния  трилър „Вила Каприз“ на режисьора Бернар Стора, който беше специален гост заедно със своя син и композитор на музиката Венсан Стора. Двамата останаха след прожекцията за разговор с публиката и споделиха, че подобни живи събития с контакт между филми, създатели и зрители съхраняват магията на киното.

Вила Каприз“ има прожекция в зала „Славейков“ във Френски институт на 18.04 от 19:00 часа. Актьорският състав е предвождан от гигантите на европейското кино Нилс Ареструп, Патрик Брюел и Ирен Жакоб.

Брюел играе Жил Фонтен,- един от най-богатите и могъщи предприемачи във Франция, е ангажирал известния и високо платен адвокат Люк Жермон да го защитава пред съда. Бизнесменът е заподозрян за придобиването при твърде съмнителни обстоятелства на прекрасен имот на Лазурния бряг – Вила Каприз.

Фонтен разчита на вещината на Жермон, за да излезе чист от това изпитание. Но между двамата мъже, много скоро пламва странно властово съперничество в опасните политически и делови среди.

dupgol2021
„Дьо Гол“

Задължително ново заглавие е и „Дьо Гол“  на Габриел льо Бомен с Ламбер Уилсън в ролята на великия лидер.

Сюжетът ни пренася в май 1940. Войната се затяга, френската армия е разбита, немците скоро ще нахлуят в Париж. Правителството е в паника и възнамерява да се примири с разгрома. Един мъж, Шарл дьо Гол, току-що произведен генерал, е решен да промени хода на историята. Шарл заминава за Лондон. Иска да издигне друг глас – гласа на съпротивата.

Филм, разкриващ хуманното дело на Дьо Гол и подчертаващ приноса на съпругата му Ивон – спътничка на великия френски военачалник и политик. С 3 номинации за „Сезар” през 2021 – за най-добър актьор на Ламбер Уилсън, сценография и костюми.

Комедията „Сбогом, глупаци“  разказва за бивша фризьорка, която научава, че е сериозно болна и решава да открие детето, което била принудена да изостави на младини, още петнайсетгодишна.

При опитите да преодолее административните препятствия, тя среща технологичен маниак със склонност към самоубийство и сляп архивар надарен с поразителен ентусиазъм. Взривяващите запознанства прерастват в лудо препускане на отчаяни души, които няма какво да губят.

Филмът има 7 награди „Сезар“ през 2021 г. сред които за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий, а прожекцията във Френски институт е на 18-и април от 17 часа.

parf2021
„Парфюмите“

Ден преди това – на 17-и – пак там дават „Парфюмите“ – комедия на Грегори Манье с  Еманюел Девос, Грегори Монтел и Гюстав Керверн.

Ето го и сюжета: „Ан Валберг е широко известна в парфюмерийните среди. Тя е прочут „нос” – създава нови ухания и предлага невероятния си талант на различни производители. Води живот на самовлюбена примадона със своенравен темперамент.

Единствено новият й шофьор, Гийом, дръзва да й се опълчва. Изглежда, че именно по таз причина, тя не го отпраща, а оставя помежду им да се изгради деликатно равновесие. Значим за обществото филм, който деликатно ни приканва да се съобразяваме със себе си и, но и да уважаваме околните.“

Фестивалът продължава до 22 април с ароматите на европейското кино.

pfrfest2021poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *