През 2020 г. се навършиха 100-години от рождението на знаменития Федерико Фелини, а цял свят отбеляза юбилея му с различни инициативи. Екипът на Киномания също ще почете годишнината му, като покаже пет негови филма.

Още на 01 април Киномания започва по традиция с ретроспектива на голям режисьор – една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер” и „Одеон”.

В рамките на Киномания ще бъде представен и „Фелини на духовете“ на режисьорката Селма Дел’Олио – специална документална продукция, създадена именно по повод юбилея на великия режисьор, която проследява търсенията му в посока на спиритичното, мистериозното и езотеричното.

Казанова“ представя великия любовник като ужасяваща личност, която е достойна за съжаление. След секс скандал той се озовава в затвора, но бягство в Париж му осигурява нови сили за живот. Филмът е с участието на Доналд Съдърланд и е с Оскар за костюми иБАФТА за сценография и костюми.

Отново с „Оскар“, но в категорията за чуждоезичен филм е „Осем и половина“ с участието на Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме и Сандра Мило. Филмът е за прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт, където действителност и въображение се смесват в ума му.

„Оскар“ за режисура и Златен глобус за чуждоезичен филм печели и „Сатирикон“ , вдъхновен от творбата на Петроний, в която той бичува упадъка на Древния Рим с безжалостната си, остроумна ирония.

На емблематичния „Рим“, също награден със „Златен глобус“ за чуждоезичен филм, ще може да се наслади публиката на Киномания. Жизнерадостен и изпълнен с въображение, филмът е портрет на Вечния град в различни периоди от живота на самия режисьор.

Сладък живот“ е друго забележително произведение на големия майстор. Той е с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме и е отличен със „Златна палма“. Историята се завърта около неуспелия литератор Марчело, който, заедно с фоторепортера си, работи за жълт вестник и се потапя изцяло в „сладкия живот“ на светски, кинаджийски, интелектуалски Рим. Именно от филма се ражда думата „папараци“, която придобива изключителна популярност.

Фелини е автор на 24 филма и има „Оскар” за цялостно творчество (1993).

За него (по повод участието си във филма „Осем и половина“) Клаудия Кардинале казва: „Висконти ми даде крила, но Федерико ме помири с мен самата“.

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина в зала 1 и очаквайте скоро новата дата на прожекцията!

При противоепидемични мерки, важащи до 31 март 2021 , обявените прожекции от програмата на фестивала през април остават непроменени и билетите са в продажба, както на касите на НДК, така и онлайн на tickets.ndk.bg.

Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Сладък живот ми се е догледал отдавна, може и Осем и половина. Много хубаво, дано правят пак такива ретроспекции по-често, пък може да стигнат и до по-второразрядните италиански режисьори.

    1. Ако имаш предвид типове като Lucio Fulci, Deodato и тн – едва ли.