Братята Дъфър и Стивън Спилбърг с нов опит за екранизация на „Талисманът”

от на 2021-03-07
 

Има проекти, за които слушаме толкова отдавна, че направо ни е писнало. Точно такъв е случаят с екранизацията на „Талисманът” („The Talisman”) на Стивън Кинг и Питър Строб. Правата на романа са откупени от Стивън Спилбърг през далечната 1982 г. (цели две години преди неговото публикуване) и оттогава се почва едно близо 40-годишно „ходене по мъките“, което все още не е приключило. Сега обаче имаме надежда, че „обетованата земя“ или (за да сме в тон с темата) „Териториите“ най-накрая ще бъдат достигнати, защото в играта се намесват Netflix.

Първоначалната идея за адаптирането на „Талисманът” беше за телевизионен сериал, но през изминалите пет години проектът се трансформира във филм, като в последния му вариант режисьор трябваше да бъде Майк Баркър („Butterfly on a Wheel“, „Историята на прислужницата“). Сега нещата отново се променят и се връщат към оригиналната идея за сериал, с тази разлика, че вече не говорим за телевизия, а за стрийминг. Очаквано в творческия екип също настават промени, като константа остава единствено Стивън Спилбърг.

The Hollywood Reporter съобщават, че в помощ на Спилбърг като изпълнителни продуценти се явяват създателите на „Stranger ThingsМат и Рос Дъфър, а сценарист и шоурънър на „Талисманът” ще бъде Къртис Гуин („Death Valley“), който също е част от феномена „Stranger Things”, в ролята на изпълнителен продуцент и автор на сценария на няколко епизода. Избор, който ни се струва подходящ, предвид това, че „Stranger Things” е поклон към творчеството както на Стивън Спилбърг, така и на Стивън Кинг, и е очевидно, че към „Талисманът” ще бъде подходено с любов и разбиране.

talisman-steven-spielberg-duffer-bros-20210307

Припомняме за какво става дума в „Талисманът” с официалния синопсис на българското издание на романа:

Дванайсетгодишният Джак Сойер се впуска в ужасяващо и вълнуващо пътешествие в търсене на Талисмана — единственото, което може да спаси майка му от смърт и да срази враговете, стремящи се да унищожат и двамата. Ала за постигане на целта си, Джак трябва да прекоси не само Съединените щати, но и зловещите Територии — огледален образ на нашия свят. Той попада в нова реалност, напомняща епохата на Средновековието, където се вихри вечната битка между Доброто и Злото. Там момчето открива „Двойниците“ — странни отражения на хора, които познават Земята. Но само малцина притежават неговата способност да се прехвърля между два свята. Докато Джак се придвижва на Запад, е изправен пред низ от предизвикателства — от пленичествата на сиропиталище, ръководено от садистичен религиозен фанатик, до внезапно нападение на Териториите.

Споменавали сме, че „Талисманът” не ни е най-любимата книга на Кинг, но в никакъв случай не е лоша и с удоволствие бихме гледали сериала, особено ако има визията и атмосферата на първия сезон на „Stranger Things”. А при успех, евентуално бихме могли да видим адаптирана и втората част от поредицата на Кинг и Строб „Черният дом”, която вече харесваме много и ще се изкефим на макс.

А можем да мечтаем и още – „Черният дом” има голяма връзка с „Тъмната кула“ и ако се направят нещата като хората, защо най-накрая да не видим и адаптацията, която opus magnum-ът на Стивън Кинг заслужава. От друга страна, като си говорим за връзка с „Тъмната кула“, наскоро приключи новата екранизация на „Сблъсък“, а там положението беше ужасно, така че няма да се изхвърляме и ще държим очакванията си за „Талисманът” („The Talisman”) на много ниско ниво.

Ще следим за развитието на проекта и ще ви държим в течение на всичко по-интересно.

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2021-03-07 at 14:09

  Дано най-накрая да направят филм или сериал :)

  Отговор

 • UZUMAKI
  2021-03-10 at 20:13

  Може би е време да се пробвам да дочета книгата… четвърт век след първия опит. :)

  Отговор

  • radi
   2021-03-10 at 21:56

   А така. Аз като видях колко страници е, прескачам е 2 години


 • violator
  2021-03-11 at 23:51

  Най-подценената книга на Стивън Кинг. Убила се е за широкоекранна екранизация, но времето за качествена такава отдавна отмина.

  Отговор

Коментирайте