eeu1-20201219

Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма на Дома на киното, чийто финал за 2020 година се пренася в онлайн пространството на новата платформа Филмира.

Ученици и студенти имат възможност да гледат и анализират с филмови експерти ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн, в условията на продължаващи пандемични ограничения за киносалоните

Българското кино е представено от документалния филм на Мария НиколоваЛуцифер“ за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия. Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, пренася публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.

Нежно създание“ е един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция между Франция, Германия, Холандия и Литва. Историята проследява една жена, която получава обратно колета, изпратила до съпруга си в затвора. Объркана и притеснена, тя решава да отиде на посещение в далечна Русия, а там попада в тежка битка с унижението и насилието, очаква я абсурден сблъсък с непревземаема крепост.

Маестро: В търсене на последната музика“ е удивителен документален филм на режисьора Александър Валенти, посветен на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели, той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една истинска надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

Граница“ е впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Тази история по сценарий на Йон Айвиде Линдквист, Абаси и Изабела Екльоф, получи признанието на журито в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан 2018 с наградата за най-добър режисьор. Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си обоняние. Тя надушва вината у всеки, който крие нещо. Но когато съмнително изглеждащият Воре минава покрай нея, способностите ѝ са подложени на изпитание. Тина надушва, че Воре крие нещо, но не може да определи какво е то и започва да усеща, че този мъж я привлича. Развивайки специална връзка с Воре и разкривайки неговата истинска същност, тя осъзнава и истината за самата себе си. „Граница“ е истинска провокация, която заслужава зрителското внимание.

Заключителният филм в селекцията на „Европейско кино за учащи“ 2020, който ще може да бъде видян #онлайн, е дебютната творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с „Клетниците 2019“. Филмът бе номиниран за международен „Оскар“, за чуждоезичен „Златен глобус“ и има 19 награди и над 50 номинации от филмови форуми в цял свят. Действието на филма започва в Монфермей – същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото. Век и половина по-късно, Ли оплита нишки на великия писател в своя модерен поглед към революцията срещу една прогнила система.

◊ ◊ ◊

Платформата за SVOD услуги Филмира предлага на публиката български игрални, документални, късометражни и анимационни филми и сериали срещу месечен или годишен абонамент. Филмите са достъпни за зрители от България, включително и за глухи хора. Мисията на Филмира е българските зрители да имат достъп до българско кино, а българските кинотворци да имат достъп до своите зрители. Тяхната цел е с времето да обособят най-богатия дигитален дом за българско кино, като се стартира с база от 100 филма и ще се предлагат минимум по две дигитални премиери седмично, с възможност за много допълнителни филмови преживявания. „Европейско кино за учащи“ е едно от тях.

◊ ◊ ◊

В духа на адаптивното образование, традиционните дискусии за всеки филм ще се провеждат #онлайн в периода от 26 до 30 декември.

Очаквайте вълнуващи срещи с някои от авторите на филмите, със специалисти в различни области, но най-вече – с хора, които обичат киното и го съотнасят към действителния живот.

Следете програмата на нашите живи излъчвания в социалните мрежи и се включете в разговори за всеки филм. Без тях, бихме били просто кино!

◊ ◊ ◊

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, реализирана с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община. Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

Европейско кино за учащи#онлайн на платформата Филмира – до края на 2020

Луцифер, режисьор Мария Николова
Нежно създание, режисьор Сергей Лозница
Маестро: В търсене на последната музика, режисьор Александър Валенти
Граница, режисьор Али Абаси
Клетниците 2019, режисьор Ладж Ли

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *