Кели Райкард е в бранша отдавна, макар и да не е попадала често в нашия новинарски поток. Тя създава дебютния си филм „River of Glass“ през 1994 година, „Wendy and Lucy“ (Кан), „Night Moves“ (Венеция) и особено „Certain Women“ се радват на сериозен успех сред киноспециалистите, а от началото на тази година, когато в Берлин е европейската премиера на „First Cow“, целият свят започва да говори за филма като за една от най-добрите истории, разказани изобщо през 2020. Вижте как е представен сюжетът в официалния синопсис, а непосредствено след това е и трейлърът, с помощта на който може да се запознаете с героите:

Един самотник, сръчен в готвенето (Джон Магаро) пътува на запад и се присъединява към група трапери, търговци на кожи на територията на Орегон и случайността го среща с един китайски имигрант (Орион Лий). След известни перипетии, двамата решават да си помагат в много специфичен бизнес – производство и предлагане на сладки, но просперирането на общата им идея зависи изцяло от млякото на единствената крава, притежание на местен богаташ…

Създаден по сценарий на Райкард по книгата на Джонатан Реймънд „The Half Life“, „First Cow“ е представен пред публика за първи път през есента на 2019 в Телюрайд и Ню Йорк и получава безрезервната подкрепа и сила на A24 като разпространители и продуценти. Историята е от началото на XIX век, но очевидно звучи абсолютно съвременно – вероятно заради предприемаческия дух и безскрупулните отношения по Граничната територия на Дивия Запад.

First Cow“ имаше ограничено киноразпространение в Щатите през март, а в летните месеци вече можеше да бъде открит и в платформите за VOD. В едно интервю за The Daily Beast, именно във връзка с по-широкия достъп до филма, Кели Райкард сподели:

Пет пари не давам за Оскарите. Не мога да се принудя да ги гледам. Според мен са малко срамни – перчат се с блясък и пари, върхът на суетата… А пък ако някога човек трябва да спечели Оскар, няма ли точно тази година да е страхотна за това?! Просто се включваш в Zoom, няма нужда от специален тоалет. Страхотно.

Ако се чудите защо става дума за наградите на Американската киноакадемия, ще добавим, че според Deadline безапелационното отношение на Райкард към Оскарите не е попречило на А24 да изпратят физически DVD-скрийнъри на „First Cow“ всички (почти 10 хиляди) членове на Академията.

first-cow-poster-20201103

Като част от стремежа на филмовата гилдия да въздейства върху завръщането на „нормалността“, каквото и да означава вече това, преди няколко дни бяха обявени номинациите за независимите награди Gotham. В тази селекция „First Cow“ води пред останалите заглавия с три номинации – за най-добър филм, най-добър актьор (Джон Магаро) и най-добър сценарий.

За да бъде пълна информацията, предлагаме и пълният списък със заглавия, като всеки може да прецени какъв процент от независимите продукции е успял да види в различните опции на безкрайната и вездесъща мрежа. Очаква се наградите Gotham да бъдат раздадени на 11 януари 2021, в своеобразна комбинация между церемония на живо и онлайн-стрийминг. Welcome to the Future!

BEST FEATURE
The Assistant
First Cow
Never Rarely Sometimes Always
Nomadland
Relic

BEST DOCUMENTARY
76 Days
City Hall
Our Time Machine
A Thousand Cuts
Time

BEST INTERNATIONAL FEATURE
Bacurau
Beanpole
Cuties (Mignonnes)
Identifying Features
Martin Eden
Wolfwalkers

BEST ACTOR
Riz Ahmed, Sound of Metal
Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom
Jude Law in The Nest
John Magaro, First Cow
Jesse Plemons, I’m Thinking of Ending Things

BEST ACTRESS
Nicole Beharie, Miss Juneteenth
Jessie Buckley, I’m Thinking of Ending Things
Yuh-Jung Youn, Minari
Carrie Coon, The Nest
Frances McDormand, Nomadland

BREAKTHROUGH ACTOR
Jasmine Batchelor, The Surrogate
Kingsley Ben-Adir, One Night in Miami…
Sidney Flanigan, Never Rarely Sometimes Always
Orion Lee, First Cow
Kelly O’Sullivan, Saint Frances

BEST SCREENPLAY
Bad Education, Mike Makowsky
First Cow, Jon Raymond, Kelly Reichardt
The Forty-Year-Old Version, Radha Blank
Fourteen, Dan Sallitt
The Vast of Night, James Montague, Craig Sanger

BINGHAM RAY BREAKTHROUGH DIRECTOR AWARD
Radha Blank, The Forty-Year-Old Version
Channing Godfrey Peoples, Miss Juneteenth
Alex Thompson, Saint Frances
Carlo Mirabella-Davis, Swallow
Andrew Patterson, The Vast of Night

BREAKTHROUGH SERIES (OVER 40 MINUTES)
The Great
Immigration Nation
P-Valley
Unorthodox
Watchmen

BREAKTHROUGH SERIES (UNDER 40 MINUTES)
Betty
Dave
I May Destroy You
Taste the Nation
Work in Progress

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *