Малко се забавихме с тази новина, защото тя пристигна в доста неподходящ за нас момент. Току-що бяхме изгледали документалния „Leap of Faith“ на Александър О. Филип, в който големият Уилям Фридкин, изключително увлекателно и в дълбочина, разказва за създаването на „Заклинателят“ („The Exorcist“) и любовта ни към този непреходен шедьовър се беше разгоряла отново с пълна сила, следователно никак не бяхме в настроение да чуваме за поредния опит на Холивуд да изкара пари, експлоатирайки името на любима класика.

След няколко дни емоционалната ни реакция позатихна и рационалната мисъл се завърна с аргумента, че каквото и да направят, никой няма да ни отнеме любовта към оригинала, който завинаги ще си остане велик (намираме го не само един от най-добрите хоръри, правени някога, но и един от най-добрите филми въобще), а доказателството за това са вече съществуващите бая лоши (да не кажем трагични) продължения, предистории и сериал. Така, в крайна сметка, решихме да отразим новината.

Информацията бе разпространена от The Observer, които съобщават, че Blumhouse ще си партнират с Morgan Creek по създаването на „продължение“ на „Заклинателят“ – проект, който за първи път се спомена през август, покрай продуцирания от Morgan Creek и Amazon сериал „Dead Ringers”, базиран на класика на Дейвид Кроненбърг. Също така става ясно, че за режисурата се водят преговори с Дейвид Гордън Грийн. Очевидно надеждите са, че Грийн ще успее да направи със „Заклинателят“ същото, което успя да постигне с продължението на „Хелоуин“.

И като казахме „Хелоуин“, не е ясно дали новият „Заклинателят“ ще следва същия модел и ще бъде директно продължение на филма на Фридкин (вече виждаме как Линда Блеър се завръща като остарялата Ригън Макнийл), или ще измислят нещо друго. В крайна сметка няма да се учудим, ако видим и класически римейк, като, разбира се, никой няма да го нарича така, а „нова адаптация на страхотния едноименен роман на Уилям Питър Блати“.

На този етап няма да се впускаме в допълнителни размисли и излагания на очаквания за проекта (както и мотивите ни за тях), тъй като бързо започваме да се напрягаме. Със сигурност ще следим развитието на нещата и ще гледаме да отразяваме всичко по-интересно. А за тези, които не са запознати със „Заклинателят“ („The Exorcist“), нито в литературната му форма, нито филмовата версия на Уилям Фридкин (съветваме ви да поправите този сериозен пропуск), предлагаме официалния синопсис на последното родно издание на романа на Блати, както и трейлър на филма, които дават известна представа за историята.

11-годишната Ригън Макнийл e обикновено, безгрижно дете, у което постепенно започват да се проявяват ужасяващите симптоми на дълбоко психично разстройство. Докато лекарите безпомощно гадаят диагнозата, в естествената и зловеща логика на трагедията изплува образът на страховито демонично присъствие, а единственият лек срещу него се оказва непоколебимостта на човешкия дух… Без да робува на евтини трикове, изпълнен с богати образи и блестящ стил, родоначалник на цяло течение в литературата, ненадминат и до днес – Заклинателят е шокиращ и драматичен разказ за борбата между абсолютната поквара и уязвимата невинност с ярко и оптимистично послание: силата на вярата може да прогони и най-тъмните кошмари, наместили се в съзнанието и душата ни.

Когато през 1971 г. американският писател, сценарист и режисьор Уилям Питър Блати публикува Заклинателят, изобщо не предполага в какъв феномен ще се превърне той. Блати е вдъхновен от реалната история на 14-годишно момче от Мериленд, което в края на 40-те години на миналия век се сблъсква с ужас, много подобен на този, който преживява и малката Ригън. С появата си романът става бестселър, а само две години по-късно излиза екранизацията, обявена за неоспорим киношедьовър (с 10 номинации за Оскар). Блати, син на ливански емигранти и отраснал в бедно семейство, написва Заклинателят в рамките на една година и предава ръкописа на агента си веднага след като го завършва, защото изневиделица му предлагат работа по нов проект. Едва сега авторът успява да редактира творбата си и да ѝ придаде вида, който тя винаги е заслужавала. „Това е версията, с която искам да бъда запомнен“, уверява ни той и именно затова настоящото издание е истинско събитие – то е ревизираната и допълнена от самия Блати версия на Заклинателят, която той издава в САЩ в края на 2011 г. по повод 40-годишния юбилей на книгата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *