mothering-sunday-cast-20201204

Пандемията може и да се е проявила като огромна спънка в реализирането на филми, но това далеч не означава, че изцяло ги е прекратила. През ноември официално приключиха снимките на една от първите продукции на голямо студио, престрашило се да снима на фона на незатихващото положение. „Mothering Sunday” на Ева Юсон (френски режисьор, а не дъщерята на Боно) е горещо британско предложение, основно привличащо внимание със звездния си актьорски състав, на което се залагат много надежди и даже, противно на обичайното в последните месеци, филмът не се очаква да бъде разпространяван по стрийминг платформи, а директно и единствено в кината.

Mothering Sunday” е базиран на едноименния роман на Греъм Суифт и се развива през март 1924 г. в рамките на един-единствен ден. Младата Джейн Феърчайлд (Одеса Йънг), сирак по рождение и прислужница в имението на заможната фамилия Найвън, получава свободен ден, за да празнува британския ден на майката, докато г-н и г-жа Найвън (Колин Фърт и Оливия Колман) са на празничен обяд по случай годежа на сина на съседите им – Пол (Джош О’Конър). Денят обаче се оказва повече от съдбоносен за Джейн, която има тайна връзка с Пол от почти седем години, когато двамата решават да се възползват от празнотата на къщата и да прекарат последния си ден като любовници в спалнята на Пол.

Сценарият на адаптацията е дело на номинираната за „Еми“ Алис Бърч, известна с работата си по „Нормални хора“ и „Succession“. На режисьорския стол сяда все по-набиращата популярност Ева Юсон (известна и като Ева Хюсон), чийто предишен филм „Момичетата на слънцето“ беше номиниран за „Златна палма“ на фестивала в Кан. Останалата част от екипа включва монтажист, оператор и дизайнери, номинирани за всякакви престижни награди, от „БАФТА“ до „Оскар“.

Ето какво казва самата Ева Юсон относно „Mothering Sunday”:

Наистина се почувствах сякаш планетите се подредиха, когато този прекрасен сценарий някак намери пътя си до мен. Алис Бърч сякаш ми прошепваше в ухото и усетих, че всичко, което бях правила досега, ме е подготвяло за разказването на тази конкретна история. Това беше кулминацията на всичко, от което съм обсебена в живота: писане, чувственост и чисто кино. Приключих четенето на сценария в сълзи, не от тъга, а защото ме докосна, както правят най-искрените произведения.

Тук може да видите и ексклузивния първи кадър в цял размер:

mothering-sunday-1-20201204

Няма съмнение, че британците са ненадминати в създаването на онези независими филми със семпъл сюжет, които са издигани и ценени основно заради безспорния талант на актьорския състав. Изглежда, че „Mothering Sunday” няма да бъде изключение по този критерий. На екрана ще видим не един, а цели двама носители на „Оскар“ – Колин Фърт, който бележи своето завръщане след години второстепенни роли, и Оливия Колман, която след успеха на „Фаворитката“ всички започнаха да ценят за това, което винаги е била, а именно една от най-нетипичните и талантливи актриси, които Англия някога е предлагала.

С дълбок интерес обаче очакваме да видим какво ще ни предложи младото и интригуващо попълнение към състава. Джош О’Конър, чиято кариера от 2017 година с участието му в „God’s Own Country” хвърчи стремглаво нагоре, продължава да се доказва като изключително силен и въздействащ актьор. Последното му превъплъщение в образа на самия принц Чарлс в сериала на Netflix „The Crown” му спечели даже и „БАФТА“ номинация. А колкото до младата австралийка Одеса Йънг, която можем да видим в провокативния филм „Assassination nation”, „Shirley” и в предстоящата адаптация на „Сблъсък“ по Стивън Кинг, тя не спира да впечатлява не само с присъствието си на екран, но и с разнообразния си избор на роли. Продукцията изглежда повече от обещаваща и се надяваме да можем да се насладим на филма както подобава, а именно в киносалона.

Mothering Sunday” се очаква на екран през 2021 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *