Да се справяме с постоянните състояния на тревожност, неудовлетвореност, жажда за положителна оценка, страх, че не даваме всичко от себе си в ежедневието – това са проблеми, с които се сблъсква ежедневно всеки човек. Формата може да е различна, резултатът е един – чувстваме се нещастни. И ако се появи филм, който пресъздава част от усещанията ни, сме склонни да му дадем шанс, в опит да ни измъкне от блатото на самосъжалението. Подозираме, че драма на японския майстор Кийоши КуросаваTo the Ends of the Earth“ би притежавала подобна сила.

Куросава вече представи най-новата си творба „Wife of a Spy“ в конкурсната програма на Венеция през 2020 и беше награден със „Сребърен лъв“ като най-добър режисьор. Предишният му филм „To the Ends of the Earth“ продължава своя живот в различни държави по света и наскоро ни попадна трейлър, който представяме на вашето внимание.

Колкото и да е трудно за граждани на различните континенти да проумеят и да приемат особеностите в живота на хора, които тотално се различават като манталитет, възпитание и светоусещане, именно общуването по между им може да бъде в основата на драматична (или мелодраматична?) история. Ето за какво става дума в „To the Ends of the Earth“ според официалния синопсис:

Йоко (в ролята е бившия J-поп идол Ацуко Маеда) пристига с малък филмов екип в Узбекистан, за да заснеме там епизод от нейното риалити за пътешественици. Пред камерата тя се представя като безгрижна късметлийка, но след края на снимките става отново предпазливото и интровертно момиче, което винаги е била. Въпреки усилията ѝ, снимките на епизода не са сполучливи, а тя е ужасена от провала и потегля на път сама. Изгубена из улиците на Ташкент, тя трябва да се справи с най-дълбоките си страхове и скрити стремежи и да преоткрие себе си…

Както твърдят специалисти, които са се срещали вече с филма, „To the Ends of the Earth“ е брилянтна смесица между черна комедия, драма, приключение и сатира на шоубизнеса. Любопитен факт е, че неговото създаването е в чест на 25-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между Япония и Узбекистан. Операторската работа е безупречна и вдъхновяваща, резултат от майсторството на ветерана Акико Ашизава.

to-the-ends-of-the-earth-poster-20201125

Представен миналата есен в Локарно и Торонто, филмът на Куросава има съдбата на по-голяма част от сантименталните драми – няколко фестивала, киноразпространение в няколко държави и легална поява в мрежата. Това ще се случи в Щатите на 11 декември 2020 чрез Metrograph Ticketed Screenings. В същата платформа само за една седмица ще бъдат представени още два филма на Куросава – „Bright Future“ и „Creepy“ – те ще могат да бъдат гледани от 4 декември 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *