За екранизацията на „The Memory Police“ научихме в средата на август, още преди да се срещнем с поредната сюрреалистична какофония на Чарли КауфманI’m Thinking of Ending Things“, поднесена от Netflix. Знаем, животът не е праволинеен, особено в неговите сюжети – все са сложно-съставни, предизвикателни, понякога дразнят, но вместо да го зарежеш на средата на историята, продължаваш до края с надеждата да откриеш нещо, заради което жертвата на няколко часа си е заслужавала. В случая с новия му проект надеждата е в режисьорката, която го поема – Рийд Морано; Кауфман ще бъде отговорен само за адаптацията на книгата на Йоко Огава (издадена в Щатите четвърт век след публикуването ѝ в Япония), а продуценти са Amazon Studios.

Сюжетът на „The Memory Police“ е описван като „провокативна история за силата на спомените и травмите от загубите“, а също и като „обсебващ роман в стила на Оруел, който разказва за ужаса от всеобщото наблюдение от страна на държавата“. Ето какво гласи официалният синопсис:

На безименен остров, в близост до неназован бряг, различни неща започват да изчезват. Първоначално са шапки, панделки, птички, рози, после и снимки. Малко са хората, които си спомнят, че е имало неща, които вече не притежават, но специалната „Memory Police“ е решена онова, което вече не съществува, да остане забравено завинаги. Когато една млада писателка осъзнава, че нейният редактор е един от хората, които имат способността да си спомнят, тя го скрива в подземието на къщата си и двамата се опитват отчаяно чрез писане да се вкопчат в истината и да запазят спомена за миналото…

Историята ще бъде завладяваща – сигурни сме в това. Рийд Морано е първата жена, спечелила в една година „Еми“ за най-добър режисьор и наградата на Гилдията на режисьорите за пилота на „Историята на прислужницата“, а сред филмите ѝ са „Meadowland“ (с който дебютира като режисьор, след сериозен опит зад камерата като оператор), „I Think We’re Alone Now“ и „The Rhythm Section“. В нейните бъдещи творчески планове намират място 10-те епизода на трилъра „The Power“, по романа на Наоми Алдерман, както и „Pretty Things“ с Никол Кидман, „Sabaya“ със Зоуи Салдана, „The Stolen Kids of Sarah Lawrence“ за Amazon и Blumhouse, а също и „The Godmother“ за Дженифър Лопез и STX Films.

Регистрираме свръх-ангажираност, но и сме убедени, че докато Чарли Кауфман успее да оплете всички шантави нишки на съзнанието и подсъзнанието, които ще открие в романа на Огава, Рийд Морано ще бъде готова да облече в образи този предизвикателен (и надяваме се – не твърде актуален!) сюжет. Оставаме в очакване на още новини около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *