Докато работят по „Cherry” – първия им режисьорски проект след триумфалния завършек на сагата за „Отмъстителите“, братята Джо и Антъни Русо продуцираха и поредица от екшъни като част от сделката им с Netflix. По-рано тази година гледахме „Extraction” с Крис Хемсуърт, а до края на месеца ще имаме възможност да видим и още един интересен филм, който има шанс да бъде малко по-нестандартен и запомнящ се от масата екшъни, на които сме свидетели напоследък.

Става дума за „Mosul”, който разказва истинската история на група елитни полицаи иракчани, които се борят срещу Ислямска държава, след като групировката окупира родния им град Мосул. Филмът предлага нещо, което не виждаме често на екран – поглед към борбата срещу ужасяващата заплаха на ИД от гледна точка на местните хора, които живеят в Близкия изток и ежедневно страдат от зверствата на организацията.

Mosul” е написан и режисиран от Матю Майкъл Карнахан, за когото това е режисьорски дебют, като досега има доста добри попадения като сценарист на „Кралството“, „Правилата на играта“, „Z-та Световна война”, „Deepwater Horizon” и „Dark Waters”, както и „21 моста”, който отново беше продуциран от братята Русо.

Вижте трейлъра сега:

Признаваме, че чисто като трейлър не сме особено впечатлени. Изглежда ни като сравнително стандартно разказана история за ужасите на нестихващата война в Близкия изток. Наистина сме заинтригувани обаче от факта, че „Mosul” е направен с местни актьори, което предполага, че ще има доста по-голяма доза автентичност и няма да е „американизиран“ по стандартния начин. Самият факт, че историята е разказана през призмата на хората, чиито домове и градове са разрушени от Ислямска държава, а не от някой, който ще ходи отвън да ги спасява, ни се струва много интересен и важен – евентуално ще покаже на публиката страна на военния конфликт, за която досега не са се замисляли.

Ето го официалния синопсис:

Когато ИД завладява техните семейства, домове и градове, една група мъже се борят, за да ги спечелят обратно. След като неопитното иракско ченге Кауа е спасен от ужасяваща престрелка от елитния SWAT екип Ниневе, той бързо е включен в отряда – група от десет „братя по оръжия“, предвождани от мъдрия майор Джасим. Под постоянната заплаха от атака екипът поема на опасна операция без подкрепления, решени да премахнат вражеска база и да възстановят ред в беззаконната територия.

mosul-poster-20201110

Режисьор и сценарист на „Mosul” е Матю Майкъл Карнахан („Кралството“, „Правилата на играта“, „ Deepwater Horizon”, „Dark Waters”, „21 моста”). В главните роли са Адам Беса, Сухаил Дабаш, Исхак Елиас, Бен Афан, Мохимен Махбуба, Хаят Камил, Уалийд Елгади и др.

Премиерата е на 26 ноември по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Това, че няма американци, няма да попречи да има американска пропаганда…. като цяло изглежда Made Boyanafilms.
    Предпочитам Джуджитсу

  2. А показва ли, че тия полицай са обикновени мутри и дерибеи за местното население?