Поразителен трейлър на черно-бeлия „Gunda“, възхитил Хоакин Финикс и Пол Томас Андерсън

от на 2020-11-16
 

В един по-добър свят, с по-образовано и внимателно към околната среда човечество, филми като „Gunda“ на руския майстор документалист Виктор Косаковски биха имали шанс да се срещнат с публиката не само на специални филмови форуми, но и на голям екран, редом с комиксови екшъни, комедии, драми и каквито още жанрови разновидности се сетите. Съвсем не случайно Хоакин Финикс, когото чухме преди няколко месеца с призив за внимание към правата на животните в речта, с който прие своя „Оскар“ за най-добър актьор, е вложил време, финанси и усилия в създаването на този филм като изпълнителен продуцент.

Предложението ни е да видите своеобразната визуална импресия, която представлява трейлъра на „Gunda“.

Премиерата на тази експериментална черно-бяла творба била в програмата на Берлинале 2020, където поразява зрителите и ги провокира да научат повече за начина, по който животните възприемат света, както и да си дадат сметка за ролята, която хората играят в съществуването, непрестанно нарушавайки деликатния баланс в природата с буквално всичко, което правят. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Експериментално кино в неговата най-чиста форма, „Gunda“ проследява живота на една голяма и представителна свиня-майка, нейните многобройни прасенца-сукалчета, както и на другите обитатели на фермата – пилета, кокошки, крави. Образите са пресъздадени с изумително внимание и майсторство, а режисьорът използва естествената звукова среда и поразителната експресивност на черно-бялото кино. Нужно е хората да забавят темпото и да възприемат света с магическото спокойствие на съществата, които наблюдават. „Gunda“ ни кани на медитация върху тайната на съзнанието на животните и върху ролята на човечеството в света и на Земята изобщо…

Съавтор на сценария е Айнара Вера („See You Tomorrow God Willing“), заедно с режисьора Косаковски; „Gunda“ е част от негова трилогия, посветена на природата, като предишния филм от тази своеобразна поредица е „Aquarela“, посветен на водата във всичките ѝ агрегатни състояния. Продуценти са Джослин Барнс („Strong Island“) и Сюзан Рокфелер („Capernaum“), а сред почитателите на тази творба е и любимият ни Пол Томас Андерсън, който споделя:

Gunda“ е чисто кино. Това е филм, в който трябва да се потопиш – изграден е от най-важните и основни елементи, няма никаква допълнителна намеса.

gunda-poster-20201116

Интересно адаптивно решение за разпространение на тази документална творба е виртуалната опция за гледане на филма в продължение на една седмица от 11 декември 2020, в Ню Йорк и Лос Анджелис. Очаква се възможност за разпространение и на кино, по някое време през 2021 година, но… преди това Американската киноакадемия ще трябва да си избере фаворити, нали?

коментари
 
Отговорете »

 
 • Що"Да"Вида
  2020-11-16 at 20:45

  Прекрасно изглежда!

  Отговор

 • Milbo
  2020-11-16 at 22:16

  Цитат: ‘В един по-добър свят, с по-образовано и внимателно към околната среда човечество, филми като „Gunda“ на руския майстор документалист Виктор Косаковски биха имали шанс да се срещнат с публиката не само на специални филмови форуми, но и на голям екран, редом с комиксови екшъни, комедии, драми и каквито още жанрови разновидности се сетите.’

  Този свят съществува и в момента – like, right now …as we speak…:)

  Отговор

 • Иван
  2020-11-17 at 14:06

  Мъка!!!

  Отговор

Коментирайте