Вече няколко пъти сме говорили за доста противоречивия предстоящ биографичен филм за началото на кариерата на легендарния Дейвид Боуи и причините, поради които сме скептично настроени към крайния продукт. „Stardust” е заснет без никакво съгласие от Дънкан Джоунс (синът на Боуи) и продуцентите му, съответно няма да включва нито една от оригиналните песни на музиканта. По-рано тази година дори имаше момент, в който не се знаеше дали филмът въобще ще излезе пред широка публика, заради пандемичната ситуация.

Това обаче явно се е променила, „Stardust” е намерил разпространители в лицето на IFC и ще излезе съвсем скоро – в края на следващия месец, заради което получаваме и трейлър. Първият клип, който видяхме, всъщност съвсем не ни направи лошо впечатление, тъй като беше една отделна сцена, в която Джони Флин в ролята на Боуи и продуцентът му Рон Оберан (Марк Мерън) просто разговарят. Самата личност на Боуи беше толкова енигматична и завладяваща, че въпреки всичките ни притеснения няма как да не се интересуваме от едно изследване на характера му, от това да проследим на екран как той завладява музикалната сцена в Америка и как се ражда първото от иконичните му алтер-егота Зиги Стардъст.

В първия официален трейлър на „Stardust” обаче, докато това изследване на героя също е показано и отново има някои елементи, които ни се струват като добре построени, този път липсата на оригиналната музика на Боуи зее като непреодолима яма и моментално се забелязва. Вижте трейлъра сега:

Всъщност продължаваме да смятаме, че има смисъл този филм да се гледа. Историята е повече от интересна, а Джони Флин изглежда сякаш е успял, ако не друго, поне да докара несигурността и ранимостта на Боуи, които той решава да прикрие зад Зиги Стардъст. Смятаме, че ако „Stardust” се разглежда като някакъв тип фикционализирана версия на живота и решенията на музиканта, направена от хора, които чисто и просто са искали да достигнат до същността на този „герой“, дори може да се окаже интересен и тематично богат разказ. Въпреки това обаче над филма винаги ще тежи стигмата на неоторизирана биография и съответно на някакъв тип (едва ли не) измама и оронване на паметта на Боуи, което със сигурност ще му изгуби потенциални фенове.

Това е официалният синопсис:

Дейвид Боуи е една от най-големите легенди в музикалната история, но кой е бил човекът зад многото лица? През 1971г 24-годишният Боуи е изпратен в Америка, за да промотира най-новия си албум The Man Who Sold the World. Той оставя бременната си съпруга Анджи у дома, а заедно с групата му се отправят на самоделно промоционално турне от бряг до бряг с помощта на пропадналият публицист от Mercury Records Рон Оберман. В Щатите Боуи бързо се среща с публика, която не е готова за него. По време на пътуването, пълно с усложнения, Боуи осъзнава, че трябва да промени личността си, за да се превърне в истинското си Аз и така се ражда иконичния звезден персонаж Зиги Стардъст.

stardust-poster

Stardust” е режисиран от Гейбриъл Рейндж, написан от Кристофър Бел. В главните роли ще видим Джони Флин, Марк Мерън и Джема Малоун.

Филмът ще излезе с лимитиран театрален рилийз и на VOD на 25 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Доста бързо го направиха – учудвам се, че го пускат тази година. Изглежда интересно, но ако не могат да ползват песните Боуи ще е голяма греда. Temp музиката е ок за трейлър, но какво ще пускат във филма? Малко намирисва на cash grab…

    1. Поне там бяха докарали Фреди, а тук… сериозен meh като за трейлър.
      Ама и като се замисля, не знам кой би могъл да играе Бог.

    2. Абсолютно съгласна с Uzi и Любо – кощунство е това творение…