leap_of_faith-01-20201018

Ако сте от хората, които често посещават сайта ни, значи знаете, че смятаме „Заклинателят“ („The Exorcist“) за един от най-добрите (не само жанрови, но и въобще) филми, правени някога, а Уилям Фридкин („Френска свръзка”, „Sorcerer”, „Cruising”, „To Live and Die in LA”, „Bug“, „Killer Joe“) е сред най-най-любимите ни режисьори на всички времена. Затова едва ли ще се изненадате от факта, че документалният „Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist“ (както подсказва заглавието, е посветен на „Заклинателят“, а в центъра му е самият Фридкин) е сред най-очакваните от нас заглавия до края на годината.

Режисьор и сценарист на „Leap of Faith“ е Александър О. Филип, който не за първи път обръща поглед към иконични произведения и творци, скъпи на сърцата на милиони хора навсякъде по света – негово дело са „78/52: Hitchcock’s Shower Scene“ и „Memory: The Origins Of Alien”, посветени на абсолютните класики „Психо“ и „Пришълецът“. Официалният синопсис на „Leap of Faith“ го описва като „лирично и духовно филмово есе за „Заклинателят“, изследващо менталната нагласа на Уилям Фридкин, нюансите на работния му процес и мистериите на вярата и съдбата, формирали живота и филмографията му“.

Вижте трейлър на филма, който след кратък фестивален тур се появява на Shudder (чакаме момента, когато тази чудна стрийминг платформа ще бъде достъпна и от България).

Едва ли отдадени почитатели на „Заклинателят“ като нас биха могли да научат нещо съществено от „Leap of Faith“, което вече да не знаят от филми като „Raising Hell: Filming the Exorcist“ и „The Fear of God: 25 Years of ‘The Exorcist“, но в случая присъствието на Уилям Фридкин е от съществено значение и сме сигурни, че дори и до болка позната информация ще има съвсем различно звучене. Фридкин е гений и нямаме търпение да чуем какво ще разкаже за шедьовъра си, както и за някои от другите си иконични си филми.

leap_of_faith-poster-20201018

Режисьор и сценарист на „Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist“ е Александър О. Филип („The People vs. George Lucas“, „78/52: Hitchcock’s Shower Scene“, „Memory: The Origins Of Alien”). В единствената роля е Уилям Фридкин.

Премиерата е на 19 ноември по Shudder.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *