Пийте за наше здраве, киномани!

Днешният епизод на Inglourious Kunts e номер 100 – удивително и невероятно, но факт: за 5 години и половина успяхме цели сто пъти да ви загубим времето… с плахата надежда тук-там да cме ви провокирали или зарибили по любимото ни изкуство. Да ни е честито и дано бройката (минимум) се удвои в обозримо бъдеще. Истината е, че имаме сили и желание за още сто по сто издания на нашия видео подкаст и ако не бяхме твърде заети, щяхме сигурно поне веднъж седмично да ви тормозим, но – колкото и да е странно – дори ние имаме личен живот, така че засега ще продължавате да се задоволявате с ефирното ни присъствие спорадично… но пък качествено, обещаваме.

Щеше да е тъпо да изберем за тема на този специален епизод някаква мейнстрийм баналност, затова сме особено щастливи, че той съвпадна с поредното ни ревю, което спретнахме за обещаващо и доста кинаджийско заглавие от малкия екран, a именно: телевизионния проект „The Third Day“, който този септември стартира по HBO GO. Водещ е отчето Мартин „Циничния Елф“ Aнгелов, а гости са митрополит Благой Д. Иванов и архиепископ Димитър Дринов. Може тримата да са грешни материалисти, но материализмът им е изпълнен с достатъчно опит и още повече желание да споделят този опит с вас, нашите скъпи и любознателни зрители. Така че наострете слух, отворете широко очи и смело нагазете в калчищата, тъй като приливът таман се е отдръпнал…

Третият ден“ ни пренася на английски остров, населяван от изолирано и странно общество, което следва странни обичаи – смес между езичество и християнство. Попаднал сред тях, всеки чужденец рано или късно се изправя не само пред ексцентричните островитяни и смахнатите им традиции, но и повежда борба срещу собствените си демони. Асоциациите с филми като „Apostle“ на Гарет Евънс, „Dagon“ на Стюарт Гордън и „Midsommar“ на Ари Астър са неизбежни, а директните заемки от великата класика „The Wicker Man“ на Робин Харди са очевидни, но това по никакъв начин не пречи, а може би даже помага на копродукцията между САЩ и Великобритания да намери чрез тях собствен глас и да покаже посвоему оригинална и шокираща трактовка на познатите ни жанрови тропи. Прекрасното актьорско присъствие на Джуд Лоу, Катрин Уотърстън, Пади Консидайн, Наоми Харис и Емили Уотсън допълва набора от качества на „Третият ден“, а щипката символика, напоена с паганизъм, фолклор и натурален ужас още повече засилва ефекта и гарантира удовлетворяващо изживяване.

Наливайте бокалите, празнувайте с нас и мълвете молитви, защото започваме с проповедите.

Третият ден“ е оригинален сериал на HBO и е наличен за стриймване в HBO GO, а ние сме все тъй налични за стриймване в YouTube.

Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Чекам за The Devil All The Time, най-добрия филм за мен до момента за тази година. Браво на Netflix в този случай. Единственият му проблем е, че всички актьори са бели….

  2. Ако бяха взели Кирил Маричков за саундтрака, съвсем щеше да е хорър тоя сериал 😀