Уди Алън е несравним феномен – въпреки всички пречки и напук на всеобщото учудване от нестихващата му производителност, той е готов и със следващия си, 51-ви филм! Появи се трейлър на поредната му европейска „авантюра“ – този път дестинацията е Сан Себастиан, а за свое алтер-его е избрал Уолъс Шон, който успешно може да влезе в образа както на тотален психопат, така и на пълен загубеняк.

Няма съмнение, че историите, които има да (пре)разкаже Алън, могат да съдържат в себе си и двете крайности, при това успешно съчетани в един характер! В случая с „Rifkin’s Festival“ диапазона на усещанията се разкриват (отново) на психоаналитичния стол/кушетка, а словоизлиянията на главния герой се сипят през „четвъртата стена“ като водопад върху главите на зрителите.

Всички световни системи могат да бъдат заобиколени от решителния порив на Уди Алън. Обърнал-не обърнал внимание на броженията по негов адрес във връзка с всеобщото движение #metoo, той продължава да действа в европейските си „убежища“ и да си разказва в комедиен тон (уж) любовни истории, в които се забъркват хора на средна (и отвъд нея) възраст и изпадат в доста неловки ситуации.

Семейство пристига на фестивала в Сан Себастиан, обаче безобидният съпруг започва да подозира, че застаряващата му жена започва да задява един доста по-млад от нея режисьор. След като изпада в травмиращи размишления за собствения си живот, вехтият мъник попада на свежа млада дама, която има енергията и желанието да му довери собствените си проблеми. И така се оплита поредната шашава логорея на невротичния автор, когото много обичахме преди десетилетия, а в момента ни е останал само навика да го уважаваме – за упоритостта  и производителността му, защото отдавна филмите му не успяват да блеснат с оригиналност. Дано „Rifkin’s Festival“ да промени нещата… Но така като гледаме – надали…

Компания на Уолъс Шон правят Джина Гершон, Луис Гарел, Елена Аная, Серхи Лопез, Кристоф Валц – сигурно има и други, но тази звездна плеяда за нас е достатъчна причина да си кажем, че няма как да изпуснем поредното любовно-драматично разказче на Уди, с надеждата да го е направил и смешно! Любопитен детайл е свързан и с разпространението на филма – упреците и коментарите по адрес на режисьора продължават и от страна на творческите гилдии, и от страна на разпространителите в северна Америка. Освен това сделката му с Amazon вече не важи. Фактически, „Rifkin’s Festival“ е първият филм на Уди Алън, който не се знае кога/дали ще бъде пуснат на екран в Съединените Щати. Но очевидно за авторския импулс е важно да бъде следван, без творецът да си прави труда да се съобразява с реалностите и публиката.

Очаква се премиерата на филма да бъде след няколко дни – на 18 септември 2020, в програмата на фестивала в Сан Себастиан (а къде иначе?!). След това – не е ясно каква ще бъде съдбата му… Ще видим!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *