Първи трейлър на амбициозния фантастичен епос „Дюн“ на Дени Вилньов

от на 2020-09-09
 

dune-20200909

В живота на всяко поколение има преломни моменти. От няколко години очакваме да ни е случи подобно събитие и в началото на ХХI век. За голяма част от почитателите на „чистата“ фантастика едно откровение се случи през 2016 година с премиерата на „Blade Runner 2049“, а в момента милиони фенове на Франк Хърбърт са втренчили погледите си в екраните в стремежа да провидят – какъв ще бъде новият игрален „Дюн“. Обнадеждаващото име е режисьорът Дени Вилньов, а ето и първия трейлър на неговата адаптация.

Where the fear has gone there will be nothing… Only I will remain.

Повтаряли сме тази съкровена молитва с надеждата, че ще дойде ден и някой от режисьорите ще се осмели да посегне към един от най-добрите фантастични романи. Очакванията към Дени Вилньов до този сюблимен момент с дебюта на първия трейлър са абсолютно оправдани, а появата на главните действащи лица в избраните кадри прилича на сънищата на Пол – толкова дълго сме мечтали да ги видим, че потъването в света на „Дюн“ се превръща в déjà vu. И не – нямаме забележки, аплодираме с кеф заедно със страхотния екип! Изпитанието на Пол, пристигането на Аракис, схватките на Гърни Халик и Дънкан Айдахо, появата на свободните – толкова много детайли са прецизирани, а в момента, в който чухме стиховете на „Eclipse“, си казахме за пореден път (както и след „Blade Runner 2049“) „Вярваме в този режисьор!

Непосредствено преди премиерата на трейлъра Стивън Колбер (дългогодишен и изключително отдаден почитател на „Дюн“) събра режисьора и част от актьорския екип в непринуден разговор. В него всеки благодари от сърце на другия луд фен на епоса – Вилньов, който избира със сърцето си всеки от тях и им поверява сериозната отговорност да се превърнат в героите, познати на няколко поколения. Тези няколко минути създадоха известно напрежение в мрежата, но пък какво удоволствие е да видиш непринудените им реакции на видяното – и от тях самите, за първи път!

DUNE

Напомняме, че режисьорът пише сценария заедно с Ерик Рот и Джон Спейдс, а ролите са разпределени по следния начин – Тимъти Шаламе е Пол, Оскар Айзък и Ребека Фъргюсън са родителите му, Зендея е Чани, Джейсън Момоа е Дънкан Айдахо, Стелан Скарсгард е барон Харконен, Дейв Батиста е Звяра Рабан, Хавиер Бардем е Стилгар, Джош Бролин е Гърни Халик, участват още Шарлот Рамплинг, Дейвид Дастмалчиан, Стивън Хендерсън, Чанг Чен и др. Още подробности може да откриете в новините ни до момента.

DUNE_03

Официалната информация от световните разпространители не е променена, независимо от лудостта на пандемичната година, в която живеем – за момента фигурират декемврийски премиерни дати на „Дюн“. А дотогава ще си повтаряме прочутата Бин-Джезъритска молитва, за да преборим (нежелания) страх, че нещата може и да не изглеждат толкова перфектно, колкото ги виждаме в момента.

DUNE_02

коментари
 
Отговорете »

 
 • X-Force
  2020-09-09 at 19:30

  Изглежда страхотно! Задължително на IMAX!

  Отговор

 • radi
  2020-09-09 at 20:48

  Като за първи трейлър е много добре. Доближава се до книгата , доколкото си е спомням :)

  Отговор

 • Donkey
  2020-09-09 at 21:15

  Супер е! Защо само Феид се губи..

  Отговор

 • rodd1ck
  2020-09-09 at 21:55

  Dune gets The Dark Knight treatment..

  Отговор

 • Riddick
  2020-09-09 at 22:24

  Исках да ми хареса повече….. няма да гледам другите трейлъри

  Отговор

 • Финголфин
  2020-09-09 at 23:32

  Трейлърът изглежда разочароващо шаблонен. Имам усещане за нещо в стил Young adult, напомня ми за Играта на Ендър. Някак си много мрачни и сиви цветове за филм, развиващ се на слънчева пясъчна планета. Все пак не отписвам филма, те повечето трейлъри са така, сякаш сглобени на конвейер.

  Отговор

  • Пламен
   2020-09-15 at 12:44

   Ами те са. То си има отделна фирма, която прави трейлърите. На конвейр.


 • Dredd
  2020-09-10 at 00:55

  Къде е Princess Irulan 🙄 Нещо не е наред с този трейлър 🤔 🤨 Липсва суровата епичност и операторски похвати .. хмм

  Отговор

 • Гал
  2020-09-10 at 09:12

  6 книги, всяка колкото Библията, пълни с интриги, подправка, свръхестествено и феминизъм, а накрая – битки, ефекти и молитвата на Бин Джезърит, колкот’ да се каже. Аз не виждам Дюн в този трейлър.

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2020-09-10 at 09:24

  Pink Floyd – Eclipse (Hans Zimmer Cover) Wow!

  Отговор

 • heinrich
  2020-09-10 at 09:46

  ММММММ…. по дяволите, нещо не съм очарован от този трейлър….

  Много…. кух ми стои. Тимъти Шаламе е добро дете с дарба и добра актьорска игра. Но тук лекинко ме вади от филма. На моменти в трейлъра си личи, че ролята му отива, а в други моменти е тотален мисткаст…. не знам…
  Зендая като Чани, пак не ми стой добре. Но не заради по тъмния цвят на кожата. Просто ми стой нелепо. Май ще излезе, че Кайл Маклоклан и Шон Йънг продължава да им отива доста по добре…
  По принцип няма начин и е неминуемо да няма сравнения, и аз не ги харесвам, но няма как да не мине без тях…
  Първата третина (минута) от трейлъра не е никакъв ДЮН (което също ме вади) а ми прилича на някаква смесица от някакви кадри… Прилича на упражнение на студенти от софийския университет по кинематография опитващи се да създадат нещо, но и те не знаят още какво.
  Музиката…. както обикновено.. тотален булшит. Не ме разбирайте погрешно не омаловажавам стиховете на „Eclipse“, но според мен не им е мястото тук.
  Харесва ми по мрачния тон, въпреки, както отбеляза по нагоре Финголфи, но съм ок с това, мисля че не е проблем. Още повече, че във филма има действия развиващи се през деня и през ноща, сутрин, вечер и т.н.

  Просто не съм очарован.. Сигурен съм, че ще е един много добър филм, но да не се окаже, че на великия Линч версията ще излезе доста по добра, колкото и да е оплюта. Дюн на Линч лично за мен е велик филм. Не не е шедьовър на киното, но е велик. Просто да ти е кеф да го гледаш… и пак и пак… разбирате ме какво имам предвид…. 😉

  Засега ще остана леко скептичен и резервиран, докато не видя повече. Имам доверие на Вилньов, мисля, че един от най добрите режисьори в момента. Засега на мен лично всичките му филми ми харесват. Проста са страхотни. Знае как да снима и засега няма тъп филм момчето, но да видим… Още повече, че е голям фен и той и не мисля, че би си позволил да тръгва да се излага. Но винаги има първи път, колкото и да не ти се иска. Харесва ми визията на Батиста…. изрод….
  Паживьом – увидим, както казват руснаците….

  Отговор

  • Финголфин
   2020-09-10 at 10:33

   Точно това щях да кажа за Линчовата интерпретация. Доста хора я ненавиждат, но на мен ми допада. Филмът е толкова шантав, че светът на Дюн ти се струва чужд и далечен, както и трябва да е. А и Кайл Маклоклан е страхотен актьор. Много ме кефят сцените, когато произнася реч пред свободните хора и когато яхват пясъчните червеи и нападат сардукарите, епичната фоновата музика още я слушам от време на време.
   Имам надежди и за този филм. Вилньов е споделял, че е голям почитател на книгите и винаги е искал да ги екранизира. Мисля че цели това да бъде неговия magnum opus, така че със сигурност ще се е постарал.


  • Gogoto
   2020-09-10 at 23:59

   Корпоративните кретени от WB имат прекрасния навик да изнасилват до отвратително безобразие magnum opus-ите на всякакви иначе кадърни чиляци, само и само да си приберат бонусите. Справка – Zack Snyder и JL


  • rodd1ck
   2020-09-11 at 03:50

   +1 за филма на Линч. Каквито и кусури да има, не можаха да ми развалят кефа от гледането, а с тоя епичен саундтрак си е направо flawed masterpiece. :)


 • Tor
  2020-09-10 at 12:22

  Продължението на Блейд нямаше никакъв шанс и беше обречено на провал, вероятно още с първите снимки и далеч преди да излезе на екран. Тук имат доста по-голям шанс, доколкото смахнатата версия на Линч, беше някакво поредно изсилване заради самото изсилване и беше далеч от атмосферата и посланието на книгите, а и образите.

  Тук имат шанс да се поправят и да направят една добра екранизация по книга, колкото и трудно да е това, само по себе си. Да се надявам, че ще се справят. Имат добър каст, технологии, изобщо, всичко, което е нужно за една стойностна фантастика.

  Трейлърът не казва много, но има добри попадения, ще видим филма.

  Отговор

 • Pow R Toc H
  2020-09-10 at 14:13

  Аз съм фен, както на книгата, така и на режисьора, че и на доста от актьорите вътре. Но въобще не съм Wow от видяното и чутото (Тва да мажеш върху Флойд, е по силите на двама-трима, но те са от бандата). :) Дени няма слаб филм, но от последните 2-3 няма и толкова силен, че да те хване за гушата, както беше с първите му 3-4 филма. Мисля, че Холивуд не му се отразява добре, ама никак. Както изглежда, с този ще затвърди това ми впечатление. Дано не съм прав.
  Трябваше да вземе Ходоровски да го направят заедно. 😉

  Отговор

  • heinrich
   2020-09-10 at 15:17

   Трябваше да вземе Ходоровски да го направят заедно.

   Не бъркай в раната…..


 • Гнойната пъпка на задника
  2020-09-10 at 14:17

  Абе малко офф ,ама нема ли да напишете нещо за сериала на дедо Ридли Скот.

  Отговор

 • nebel
  2020-09-10 at 15:31

  Гледали сме милиони пъти трейлъри, по-добри от последвалите ги филми. Този е такъв какъвто трябва да бъде.

  Отговор

 • Бай Сорос
  2020-09-10 at 17:03

  Това все пак е от филмите – Може да се гледа, но може и да не се гледа. Няма как да ме грабне……..

  Отговор

 • imenno
  2020-09-10 at 18:04

  ~ Сравнение на трейлъра със стария филм:
  https://www.youtube.com/watch?v=CcZPZGq3Zy8
  Dune (1984/2020) side-by-side comparison (trailer #1)

  Отговор

  • pavel717
   2020-09-10 at 19:59

   баси….ей на това му се вика „хора без работа…“
   а иначе за трейлъра…ми нормално да покажат повече екшън…
   сегашните американци дали изобщо са чували какво е „Дюн“?
   пък и филма струва бая пари, които ще трябва да се избият някак си…


  • X-Force
   2020-09-10 at 20:12

   Аз не видях екшън в трейлъра – тичащи хора, близки планове на лица и един пясъчен червей, но не и екшън. 😀


  • Rockfan
   2020-09-11 at 10:05

   Хе-хе, така представено наистина приликите са поразителни (айде, да не кажа на 100 процента, ама поне на 99 :) ). Не знам, на мен навремето като гледах версията на Линч и ми беше харесала (може би щото тогава тъкмо бях в периода, когато го откривах като режисьор и изгледах всичко негово, което успях да изнамеря). Не виждам защо доста фенове я недолюбват- такива са били времената, така са се правели филми ( то и доста от другите филми-легенди, които навремето ни оставяха със зяпнала уста, сега изглеждат някак наивни :) ).

   Иначе, за новия „Дюн“- рано е още само от един трейлър да се каже дали филма ще струва. За музиката- ОГРОМЕН фен съм на Флойд, ама тая заигравка с „Иклипс“ (колкото и мащабно и добре да е направена, с тия хорове, някак ме вади от филма). В смисъл- действието се развива в далечна , непозната галактика, нейде в бъдещето и изведнъж за фон музиката на една от най-разпознаваемите и известни рок- банди от края на 20 век :) … По същия начин се чувствах например и навремето с „Като рицарите“- бухат се с мечовете на средновековен рицарски турнир на фона на музиката на… Куин 😀 !!!


  • imenno
   2020-09-12 at 17:35

   ≈ Трейлър vs. Класика с/у Мини-Сериал!!!
   https://www.youtube.com/watch?v=JfUYOZqCaEY
   DUNE (1984/2000/2020) side-by-side comparison (trailer #1)


 • SkyT'Hunter
  2020-09-10 at 18:19

  Аз, както винаги с детински възторг очаквам Премиерата, нищо, че няма как Вилньов (нито който и да е) да се справи с огромните очаквания на феновете…
  Засега съм доволен от видяното.

  Отговор

 • violator
  2020-09-10 at 20:39

  Вилньов трябва да е бил в мозъчен ступор, когато е одобрил това отвратително нещо Тимоти Шаламе за главната роля в Дюня.

  Отговор

 • Gogoto
  2020-09-10 at 23:51

  Мииии… Очаквах повече. Безличен,претупан и дженерик трейлър, неподходящ на епос от такъв калибър и толкова компетентен екип зад него. Нищо общо с убийствените трейлъри на BR2049. Май някой корпоративен маркетинг кретен си е мислил, че сглабя трейлър за поредната безлична сайфай YA чекия.
  Дано сколасат да го сглобят като хората до Коледа, иначе ще е повече от жалко, Дюн не заслужава полуфабрикатена адаптация…отново.

  Отговор

  • Rockfan
   2020-09-15 at 14:29

   Напълно заслужено. Нека младите фенове да знаят, че музика е имало и преди разните му там риалити „звезди“-еднодневки („Мюзик Айдъл“, „Америка- България-Усбекистан :) и т.н. търси мутант“, „Гласът на не знам к’во си“ и още, и още), както и, че музика могат да правят и други освен Риана, Пост Малоун и всяк’ви там рапърски позьорщини…

   П.П. Очаквам когато излезе „Дюн“ и някой фен да напасне целия „Dark Side…“ минутка по минутка вместо саундтрак на филма (както навремето направиха с „Вълшебника от Оз“ 😀 )…


 • rodd1ck
  2020-10-06 at 02:43

  1 October 2021
  Щеше да е по-разочароващо преди трейлъра. 😀

  Отговор

  • X-Force
   2020-10-06 at 04:09

   Язък за хвърлените пари по маркетинг…


  • stealth
   2020-10-06 at 07:49

   :sadworm:

   Надяваме се за догодина да има някакви останали кина…


Коментирайте