Често сме обръщали внимание на факта колко много обичаме документалното кино и с какъв интерес проследяваме развитието по интересни проекти в този жанр. Преди известно време Vertical Entertainment пуснаха трейлър на „Robin’s Wish“ – филм, посветен на последните дни на Робин Уилямс и неговата борба с болестта, разгромила неговия непокорен и абсолютно удивителен дух.

Известно е, че особената деменция с телца на Леви (LBD) е бавно прогресиращо дегенеративно заболяване на мозъка, при която най-честите симптоми са свързани с уменията за учене, запомняне и мислене, двигателните функции, съня и поведението. При LBD има извънмерно натрупване на протеин, известен като alfa-synuclein, в мозъка. Това са т.нар. телца на Леви по името на техния откривател. Засяга се и действието на два важни невротрансмитера – ацетилхолин, важен за процесите на паметта, и допамин – фактор за нормалното функциониране на поведение, движение, мотивацията, съня и настроението.

Съвсем съзнателно поставихме тук това детайлно описание на болестта, за да се опитаме да си представим как енергичен, талантлив и изпълнен с творчески пориви човек като Робин Уилямс би почувствал кардиналната промяна, която настъпва в живота му с напредването на тази деменция. Надяваме се, че този документален филм ще хвърли светлина върху трагичния край на битката, водена от този силен дух – на един от най-големите майстори на забавлението на всички времена.

https://www.youtube.com/watch?v=cT7fqJbvE4M&feature=emb_logo

Robin’s Wish“ е дело на сценариста, оператор и режисьор Тайлър Норууд (в повечето негови филми той изпълнява и трите главни функции), като в случая заедно с него по сюжета и представянето на историята работи Скот Фицлоф. Ето какво споделя самия режисьор за работата си по този филм:

В самото начало, когато Сюзън Уилямс ме попита дали бих искал да направя документален филм, композиран от научни факти за болест на мозъка, за която не бях чувал, аз отказах. Но впоследствие разбрах какво е коствало на нея и на самия Робин Уилямс да живеят в продължение на месеци с тази коварна деменция… Мисля, че в края на краищата ние успяхме да направим нещо, което ще възвърне блясъка на славата на Робин, помрачена от кардиналното неразбиране на ситуацията около неговата смърт – почетохме паметта му, като казваме истината за болестта, която го отне от нас. С този филм даваме възможност на света да погледне отново към спомена за този прекрасен, изключителен човек… Надявам се „Robin’s Wish“ да прогони облаците, които витаеха абсолютно незаслужено и прекалено дълго над образа на този гениален актьор…

Във филма участват с важни фрагменти от интервюта вдовицата на актьора – Сюзън Шнайдер Уилямс, както и Шон Леви, Джон Р. Монтгомъри, Рик Овертън, Дейвид Е. Кели и много други. Ето какво споделя съпругата на Робин Уилямс – Сюзън:

В последната година от живота си Робин трябваше да се справя с непрестанна тревожност, параноя, безсъние, страхът променяше неговия свят, а надеждата и отчаянието сменяха местата си като на въртележка в съзнанието му. Заедно с медицинския ни екип ние се опитвахме да разгадаем безбройните симптоми, но успявахме да достигнем до много малко отговори. След смъртта на Робин, по време на аутопсията стана ясно какъв е бил причинителят на неговия непрестанен ужас: той бе повален от деменция с телца на Леви. Оказа се един от най-ужасните случаи, наблюдавани от лекарите до момента…

Robin’s Wish“ е историята на Робин, това е нашата история, и по някакъв начин тя е универсална – защото всеки от нас знае какво означава да се опитваш да намериш отговори, да обичаш, да загубиш някого и да усетиш силата на изцелението, която ти помага да продължаваш напред. Бих искала да обърна внимание на заглавието на нашия филм: Робин искаше да помогне на всички нас да се справим със страха. Това беше желанието на Робин. Обсъждали сме какво бихме искали да оставим като следа след нас в този свят; как бихме искали да се чувстват хората, когато дойде моментът да си отидем. Без дори да се замисли, Робин каза: „Аз искам да помогна на хората да изпитват по-малко страх.“…

robins-wish-poster-20200819

Очаква се премиерата на „Robin’s Wish“ да бъде на VOD и в други дигитални платформи, където ще е на разположение от 1 септември 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *