Трейлър на шведския „Se upp för Jönssonligan“ на Томас Алфредсон

от на 2020-08-03
 

Благодарение на два разкошни филма (вампирския „Покани ме да вляза“ и шпионския „Дама, поп, асо, шпионин“), шведският режисьор Томас Алфредсон се превърна в едно от големите и уважавани имена в световното кино. За съжаление обаче третият му филм „The Snowman“ се оказа сериозен творчески и финансов провал и Алфредсон позагуби позиции и сега много хора (включително и ние) са вперили поглед в него и очакват да видят как ще се справи със следващия си проект. Този път режисьорът е решил да играе „на сигурно“, поне в очите на сънародниците си, защото се е заел с рибуут на популярна шведска филмова поредица – „Se upp för Jönssonligan“.

Тъй като голяма част от останалия свят надали е чувал за групата шантави обирджии, около които се върти историята, предполагаме, че резултатът ще бъде (най-малкото) любопитен за аудиторията. За да не сме голословни – ето и трейлър:

Дебютирала през 80-те години на ХХ век, поредицата „Se upp för Jönssonligan“ набира сериозна популярност и през 2015 година е правен опит за нов прочит. Филмите споделят родство със също толкова популярна тема в датското кино, там своеобразният франчайз носи името „Olsen-banden“. Както е видно, в най-новата версия Алфредсон е решил да заложи на комедийни елементи, странно-налудничав външен вид на героите, сериозно „намигване“ към епохата от преди четири десетилетия, както и слапстик гегове, които вероятно биха били по-подходящи за жанра „ситком“…

Дори и без субтитри е ясно, че тази конкретна банда от ентусиазирани пишман-взломаджии (сред които е и алкохолизиран спец по експлозии) са решили да реализират „голям удар“ на върха на шведски небостъргач. Ето какво гласи официалният синопсис:

След неуспешен обир, Чарлз Ингвар Йонсон се оказва в затвора. След като излиза от там, останалите членове на бандата му са решили да изоставят престъпленията, за да живеят честно и почтено. Поръчителката на „удари“ Анита му „разпределя“ един най-обикновен обир, който се оказва много по-сериозен, отколкото Йонсон предполага. Всъщност ще му е нужно съдействието на старите авери, за да се справят с една от най-трудните поръчки, която някога са получавали.

jonsson-gang-poster

В актьорския екип на „Se upp för Jönssonligan“ са популярни шведски комици като Хенрик Дорсин и Андерс Йохансон, участват също Давид Съндин и Хеда Стиернщад. Като цялостно усещане, доколкото може да се съди по трейлър, историята носи намек за родство със специфичното финландско чувство за хумор на Аки Каурисмаки, но за да отсъдим правилно – трябва да гледаме готовия филм на Томас Алфредсон!

Според официалната информация за момента „Se upp för Jönssonligan“ е в пост-продукция и се очаква филмът да бъде пуснат на екран в Швеция по Коледа 2020.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте