Погледът на човечеството е вперен неотменно към звездите. В момента, в който предците ни са се изправили на задните си крака, у тях се е събудило любопитството – какво е да си там, горе… Хилядолетия по-късно високотехнологичната раса, в която сме се превърнали, прави поне по един филм годишно (понякога и много повече!), чиято тема е пътуването към небесните тела. Не в контекста „Star Wars” / „Star Trek”, а космически истории като „Интерстелар“, „Гравитация“, „Към звездите“, „Lucy in the Sky”, „Proxima”.

По подобен път – като големите студия – вървят и Netflix, които са вложили доста драматизъм (и още повечко струнни инструменти) в трейлъра на новия им проект „Away“. Два фактора привличат вниманието – посоката на пътуването е Марс (място, на което част от Операционния екип мечтае да стъпи, ама наистина!) и главната роля е поверена на Хилъри Суонк. Принципно сме от хората, които уважаваме изключително много способностите ѝ да се слива до неузнаваемост с образите – без да се налага реална физическа трансформация, Суонк сякаш облича кожите им и във всяка роля е много, ама много добра. Вижте как тук се превръща в астронавт, оставил семейството си на Земята…

Не искаме да звучим като дядовците от „Мъпет шоу“, ама подозираме, че този сериал е „предозирал“ с драмата. И се опасяваме да не залитне към пропастта на мелодрамата, защото актьорският екип си го бива и няма да е добре да бъде похабен с нещо захаросано-сълзливо. Компания на Суонк правят Джош Чарлз (когото харесваме още от „Обществото на мъртвите поети“ и „Тройка“, с пояснение за поколения „z“ и „алфа“: това са филми от миналия век), Талита Бейтман, Марк Айвънир, Ато Изандо, Рей Пантаки, Вивиан Ву и Моник Кърнен. Ето какво гласи официалният синопсис:

Away“ е вълнуваща, емоционална драма, реализирана с епичен размах, която е направена в чест на изключителния напредък на човечеството и на личните жертви, които всеки от нас прави по пътя на прогреса. Американската астронавтка Ема Грийн се подготвя да поведе международен екипаж на първата мисия до Марс и трябва да се примири с решението да изостави съпруга си и дъщеря им в момент, когато те наистина имат нужда от нея. Колкото повече пътуването към целта се усложнява, толкова повече проблеми възникват от факта, че всички членове на борда на ракетата са оставили на земята свои близки и любими хора. „Away“ е доказателство за безспорния факт, че ако искаш да достигнеш звездите, трябва да оставиш носталгията по дома.

Създател на „Away“ е Андрю Хинерейкър, а в екипа на изпълнителните продуценти са Джейсън Катимс, Джесика Голдбърг и Мат Рийвс. Премиерата е на 4 септември 2020 по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *