Робърт Дауни Джуниър и Джонатан Нолан готвят сериал по „Сфера“ на Майкъл Крайтън

от на 2020-08-29
 

Едва ли някой ще възрази, ако кажем, че най-известният роман на големия и любим наш писател Майкъл Крайтън е „Джурасик парк“ (издаден у нас и с далеч по-точния превод „Юрски парк“), но вероятно ще има несъгласие, ако кажем, че той е и най-добрият му. Всъщност, дори и в нашите редици на явно изявени динолюбители, се шири мнението, че титлата „най-добър“ принадлежи на „Сфера“ („Sphere“). Обожаваме го и горещо го препоръчваме – чуден е!

Никога няма да забравим вълнението си (което ще признаем, беше малко по-малко от съпътстващото адаптацията на „Джурасик парк“), когато разбрахме, че „Сфера“ ще се превърне във филм, под ръководството на големия Бари Левинсън, а в главните роли ще влязат звезди от ранга на Дъстин Хофман, Шарън Стоун и Самюъл Л. Джаксън. И, о, какво разочарование изпитахме само, когато видяхме финалния продукт, който и до ден днешен ни е еталон за една от най-лошите екранизации. Продукт, който, на всичкото отгоре, успешно хвърля сянка върху качествата на романа – трудно е хора, гледали филма, да бъдат убедени, че четенето на книгата си заслужава.

Но всичко това е в миналото, а сега „на повърхността изплува“ нова възможност „Сфера“ да получи екранизацията, която заслужава. Variety съобщават, че HBO подготвят сериал по романа, като компаниите, които ще се нагърбят с продукцията, са Team Downey на Робърт Дауни Джуниър (те стоят зад настоящия хит на НВО „Пери Мейсън“) и Kilter Film на Джонатан Нолан и Лиса Джой, които, разбира се, са отговорни за „Westworld“ – адаптация по едноименния филм на… точно така, Майкъл Крайтън. Шоурънър на поредицата ще бъде Денис Тей, работила като изпълнителен продуцент по „Westworld“.

За тези, които не са запознати със сюжета на „Сфера“, предлагаме официалния синопсис, придружаващ официалната новина:

Сфера“ ни потапя хиляди метри под повърхността на океана, където група учени се изправят пред сюрреалистичните, красиви и смъртоносни мистерии на вселената, само за да открият, че хората, които са най-близки до нас, могат да се окажат най-чужди.

Не дава много реална представа за историята, няма и нужда. Все пак за малко повече конкретика, сюжетът следва група учени, повикани да изследват космически кораб, катастрофирал на Земята преди 300 години и намиращ се на дъното на океана. Там те откриват идеална сфера със забележителни свойства и установяват контакт с извънземен разум. Разбира се, ужасяващите кошмари не закъсняват.

Както вече казахме, „Сфера“ е страхотен роман и стискаме палци да се получи достойна екранизация, която да изтрие спомена за филма от 1998 г. Сериалът е изключително подходяща форма и може да се получи нещо наистина хубаво, особено с бюджет, с каквито работи HBO. Имаме добро усещане. Само не знаем колко точно ще е творческият принос на Нолан и Джой, при положение, че те са заети с един куп други неща, сред които високопрофилните проекти за сериали по популярната видеоигра „Fallout“ и по романа „Периферни тела“ на Уилям Гибсън.

Ще следим развитието на проекта и ще ви държим в течение за всичко по-интересно.

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2020-08-29 at 21:29

  Супер ще е. А книгата сигурно до края на годината ще е прочета

  Отговор

 • Totenkopf
  2020-08-30 at 22:42

  Филма си го спомням, гледах го на кино навремето. От книгата имам някакви смътни спомени само.

  Отговор

Коментирайте