Дали са останали още филми от „миналогодишната реколта”, които не са видели бял свят?! Благодарение на тоталната трансформация, която настъпи в проектопрограмите на световни разпространители и веригите киносалони, позабравени или недостатъчно добре пласирани заглавия биха имали приемлива дистрибуция, ако авторите и продуцентите им са „устискали” до този момент да не ги продадат на някоя стрийминг платформа. Един филм от „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан 2019 е подходящ пример в подкрепа на тези твърдения – без шанс да излезе подобаващо на голям екран, но с надежди за добро представяне пред любопитната публика онлайн,  това е „Song Without a Name” на режисьорката Мелина Леон, която пише сценария в съавторство с Майкъл Дж. Уайт.

Любопитно е, че творбата представлява дебют на перуанската авторка, която завършва кино в Колумбийския университет, а късометражния й филм „El paraíso de Lili” („Lili’s Paradise”) печели овации и много награди след премиерата му на филмовия фестивал в Ню Йорк. Очевидно са много факторите, поради които селекционерите в Кан са решили да я поканят в официалната селекция на една от най-престижните паралелни програми и да представят първия й пълнометражен филм. Предлагаме ви неговия трейлър плюс един изключително лесен въпрос: да ви напомня като визия и усещане на нещо?!

Натрапчива е асоциацията с „Рома” на Алфонсо Куарон. Надали Леон съзнателно си е поставила за цел наподобяване на носталгичния разказ за миналото, пречупен през сърцето и спомените на мексиканския майстор, но препратката е неусетна и неизбежна. Сюжетът на „Song Without a Name” е вдъхновен от реални събития с трафик на деца, за които свидетелства Исмаел Леон, бащата на режисьорката. Разказана е историята на една бременна перуанка, която не успява дори да прегърне детето си след раждането, тъй като клиниката, в която е извършена процедурата, просто безапелационно открадва бебето. Следва опит за разследване на случая и пресъздаване на неизлечимата травма в живота на много онеправдани жени, оказали се в подобна ситуация…

плакат

В „Song Without a Name” („Canción sin nombre“) уастват Памела Мендоса, Томи Парага, Лусио Рохас, Майкол Ернандес, Лидия Киспе и др. Очаква се премиерата да бъде  на 7 август 2020 като част от инициативата Film Movement’s Virtual Cinema – филмова платформа със съдържание, което съставя програмацията на виртуални киносалони.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Вече го гледах по Синемакс.Не е лош,но мащаба на екрана и факта че е черно бял доста дразни,на-й малкото защото има сцени,в които се взираш да видиш нещо.Ситуацията в Перу е подобна на нашата,даже си имат и тяхна си гадна чалга(нямаше нужда 5 минути да я слушат зрителите)