Живеех живота си тихо и кротко. Радвах се на птиците, слънцето и всички други малки неща, които в момента оценяваме повече от преди. Подарявах ценното си време единствено на филми и сериали с неоспорими качества. Но един ден, точно както муха в горещ летен следобед, започнаха агресивно да ме атакуват новини, коментари, слухове и легенди за ултраеротична полско-италианска копродукция от портфолиото на Netflix. Приятели, авторката на този текст е жена с образование и претенции, но не е от камък. Любопитството победи. Ако обитавате пещера или сте успели да изградите около себе си магически щит на добрия вкус, който не допуска никаква посредственост до вас, може би още не сте чули за този нов попкултурен феномен. Е, тук съм, за да ви извадя от блаженото неведение.

365 дни“ е горещата екранизация на едноименния сексуално пренаситен и литературно несъстоятелен първи роман от трилогия на полската писателка Бланка Липинска. През 2018 г. историята, която неслучайно е сравнявана с хитовото недоразумение „50 нюанса сиво“, оглави класациите по продажби в Полша. Но също като филмите по умотворенията на леля ви Е. Л. Джеймс не бива да се нарича кино или да се мери с ненужно голям аршин. Но за този мой апел малко по-късно.

365-days-review-i01-20200628

За 29-тия си рожден Лаура (Анна-Мария Секлука) отива на почивка в Сицилия заедно с любимия си мъж Мартин (Матеуш Ласовски) и двойка техни приятели.  Още във Варшава нещата не вървят. Макар той да прилича на безработен автомонтьор от Люлин 6, който прекалява с марихуаната и си бърка в носа докато никой не гледа, а тя е с визия на модел, основният конфликт е в това, че Мартин не ѝ обръща достатъчно внимание. Той, забележете, е работохолик, който, улисан в задълженията си, дори не пожелава сексапилната си партньорка. След поредния скандал Лаура излиза сама късно вечерта, пресрещната е от лошо гледащ италианец и един фейдаут по-късно се събужда пленница в луксозно имение. После – кратко лутане из стълбища, коридори и разточително обзаведени зали, за да види Лаура огромен свой портрет на една от стените. Нито тя, нито ние ще трябва да гадаем дълго какво, за бога, се случва. Висок, тъмен непознат, сякаш излязъл от пролетно-летния каталог на Dolce & Gabbana, се материализира като в сън и ѝ обяснява защо се е озовала там.

Пет години по-рано, когато баща му е смъртоносно прострелян, а самият той тежко ранен, Масимо (Микеле Мороне) – сицилиански мафиот и глава на могъща престъпна фамилия, има видение. Докато е между живота и смъртта, пред очите му се появява лицето на усмихваща се красавица. След като оцелява покушението Масимо решава, че ще я открие на всяка цена, но минават години без успех. Когато вижда Лаура през прозореца на луксозната си мафиотска кола на летището в Сицилия, не може да повярва: най-накрая е намерил любовта на живота си, жената от видението. Хладнокръвно заявява, че ще ѝ даде 365 дни, за да се влюби в него – време, в което тя ще бъде в плен (секси, а?), но той ще направи всичко възможно тя да го обикне. Ако след изтичането на този срок Лаура все още няма чувства към него, ще я освободи.

365-days-review-i03-20200628

Сигурно рязко ви се прииска да спрете да четете. Или може би неколцина от вас ще си кажат, че и кофти идея може да се получи добре при кадърно изпълнение. Да, но не. „365 дни“ е точно толкова слаб, колкото ви се струва от информацията дотук. Той е порно сюжет разтеглен в час и половина, като актьорският талант е една идея над този във филмите за възрастни с палави заглавия. Повечето диалози звучат все едно са излезли изпод химикалката на тийнейджърка, която запълва времето в час по математика. Обаче знаете ли какво? Беше ми забавно, докато го гледах. Защото имам чувство за хумор, защото съм любопитна и защото смятам, че няма нищо лошо в това да съществуват такива филми, стига самите те да не се взимат прекалено на сериозно. Точно както „Стаята“ на Томи Уайсо получи култов статут благодарение на своята тотална нелепост, така и тази еротично разказана псевдо-любовна история спокойно може да бъде гледана едновременно заради и въпреки недостатъците си.

Най-големият пропуск в „365 дни“ не е слабата актьорска игра (като се замисля в сравнение с партньорката си Микеле Мороне се справя направо блестящо), нито фактът, че става дума за силно противоречива ситуация ала стокхолмски синдром. Най-масивната грешка е некадърно скалъпеният сюжет, в който са наблъскани пътувания насам-натам, пазаруване в скъпи магазини и изсмукано от пръстите противопоставяне на характерите (Лаура е огън жена, приятели, тя не търпи да бъде разнасяна като торба картофи или поне докато не започна да ѝ харесва да е мутреса). Но какво да се прави, все някакви събития трябва да доведат до заветното влюбване! Като човек с вече формиран характер и здрава булшит цедка нямам особен проблем с проблематичните ценности, които филмът промотира (яхти, коли, замъци, шопинг, манипулация), но ако хвана несъществуващата си дъщеря да го гледа, бих изхвърлила несъществуващия ѝ лаптоп през прозореца на несъществуващата ѝ стая.

365-days-review-i02-20200628

Нека обаче си дойдем на думата. Да поговорим анатомично! Не, няма да видите мъжки и женски полови органи, но ще имате възможността да се насладите на прекрасно изглеждащи актьори, техните красиви тела, добре оформени дупета и чифт стегнати малки гърди, а реализмът и страстта на секс сцените са впечатляващи. Интимните моменти между Масимо и Лаура са безспорно най-добре изпълнената част от цялата иначе доста прилично изглеждаща и мащабна продукция.

Но защо да пилеем ценна (сексуална) енергия на умряло куче нож да вадим? Човешко е да се гледат лоши еротични филми в моменти на скука. Просто трябва да подходим с чаровно накривена иронична усмивка и да не очакваме висше кино или правдоподобност. Ако сте в настроение за свирепа екранна химия между красив мъж и красива жена на фона на съвсем не лош саундтрак, отдайте се на порива без свян и самообвинения. Животът е кратък и суров, а да бъдем сноби 24/7 е твърде изтощително.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

    1. Факт, изтъкнат на няколко места в текста. Всеки прави своя избор. Ние не адвокатстваме, само презентираме нещо, за което усилено се говори по цял свят от седмици насам : )

    2. Помия е за тебе,защото нищо не разбираш от такива филми 😉 Филма е уникален,много добър !!! /Ходи си гледай комедиите по-добре/

    3. много ценен коментар , познавач си , изкусен кино критик евала!

  1. Не правеха ли през 80те подобни простотии на килограм? Просто сега бюджетите са по различни, разбира се 🙃

    1. А-ха, страшно ми напомня на блудкавости като „Хубава жена“ и други подобни псевдоромантични измишльотини… Иначе, много забавен и остроумен текст на Велина 🙂 . За съществуването на филма, а да не говорим за книгата (трилогия ?!!?!- О, Боже, НЕЕЕеееееееееее 😀 !!!!!) даже и не подозирах до прочитането на ревюто и съответно мисля да продължа да си живея в това сладко неведение и да не си причинявам нито филма, нито и книгата ( трилогия ?!!?!!?!!!?!- в името на всичко свято, ЗАЩОООооооооооо 😀 ?!!!!)…

  2. Приказката „Красавицата и Звярът“ в съвременен „по така“ вариант. Тук „Красавицата“ адски преиграваше , а „Звярът“ доста добре се справи, и е адски красив и секси – мечтаното „лошо момче“- „…Висок, тъмен непознат, сякаш излязъл от пролетно-летния каталог на Dolce & Gabbana…“(по мой вкус). Да видим как ще се развие красивият Микеле Мороне.

  3. Чудех се какво е това, което си мисля и не мога съвсем да назова…И после май ми хрумна –

    Когато четеш ревю за добър филм, или такова за филм, който не е успял, но е имало някакъв опит да бъде направен добър филм, е едно … Когато четеш ревю за този филм е друго. Не заради написаното само по себе си, а заради филма….

    Ревюто ти за ’18 Сиво’ беше near perfect in my mind – по тема (българско кино), която ни тормози дори когато се опитваме да я заобиколим бяха намерени тон и оценка, които бяха, как да кажа, необходими. Които изпълняват някаква роля…

    As entertaining as this movie may be – why spend time writing about it ?
    Why not write something about the last film that you really liked ?

    1. Milbo, резонен въпрос. Забелязала съм, че си човек с филмова култура, който освен всичко останало умее да мисли. Затова ще отговоря искрено и лично : )

      Обичам да пиша текстове за филми, които са ми харесали. Удоволствие е да обмениш с хората информация за изкуство, което те е докоснало и е направило живота ти по-смислен.

      Не искам обаче да бъда от пишещите за кино, които се забиват в любимата си алея и избирателно показват на аудиторията какво гледат и споделят само отличните попадения. Бях буквално залята от информация за „365 дни“ и четох много за реакциите и впечатленията на различни държави спрямо него. Заринах се от статии, които едновременно обясняваха, че оглавява класациите в Netflix, но от друга страна на същите тези места се правят подписки филмът да бъде свален.

      Подобен тип противоречие около даден филм за мен лично няма как да не бъде проучено. Точно това направих, когато реших да го гледам и да пиша за него.

      Мисля, че няма нищо лошо в това да обсъждаме филмови попкултурни феномени (какъвто „365 дни“ безспорно е), независимо от това колко ЗЛЕ са. Струва ми се някак претенциозно да се правим, че не съществуват и винаги да търсим подслон при качеството.

      А текстове за последните филми, които наистина са ми харесали, със сигурност ще има : )

  4. Точно за тоя филм не съм питал.
    И все пак не съм съгласен с нещо, на постера циците и изглеждат добре, натурално и не са малки.По-принцип не понасям стегнати, водил съм много беседи в главата си от къде идва предубеждението, че мъжете ги предпочитат…дълга тема.
    Като се замисля по пътя на логиката, прелестите на авторката…опс!Поздрави 🙂

  5. Ще има ли продължение? Много ми стана гадно че тя Лаура изчезва в онзи тунел това ще е много тъп завършек според мен! Дано да има продължение както при 50 нюанса сиво.

  6. Ужасен коментар,страхотен филм,имахме нужда от нещо подобно,след 50 нюанса. Дано авторката продължи да твори и ..чакаме нещо още по горещо.

  7. Авторката на статията е така блудкава,както описва и филма.Може би визира своето „творчество“ ,прикрито под ТОП заглавието на 365 дни.
    Откакто е излязал филма твърдя,че негативно мнение за него могат да имат само хора,които никога не са изживяли подобни сцени в живота си и лелки с изтощени батерии на немощните си вибратори!
    Е,съжалявам но филма Е и СЕ превърна в глобален феномен,колкото и да не им харесва на комплексираните и незадоволени хорица!
    Поздрави😊😊😊

    1. Недей да си така краен- Лаура също вече е леличка (на 30), а не какичка и си имаше вибратор!
      Освен това имаме право да не ни харесва филма, без да лепиш етикети !
      Извън това бих казала,че трудно изгледах филма с много прещраквания напред, но не го оставих единствено заради Масимо!

  8. Брутално добър филм!!! Дано по-често да се правят такива,защото определено липсват!!! ❤️❤️❤️

  9. Мн мн уникален филм 3 път го гледам и мн ми харесва.. ще има ли продължение след такъв малко тъп край.. иначе като цяло филма е номер 1 за тая и за предишните години..

    1. Коментара ти и той се бори за №1, за тая и за предишните години…

  10. Като не ви харесва не го гледайте.За всеки жанр си има публика.но да се оплюват така не е редно.На мен филма ми хареса.няма да гледаме само измислени сюжети за ФБР.преврати и измислени геройство.

  11. Завладяваща история доста интересен сюжет и великолепен актьорски състав оценка по десетобалната /15
    Но краят е потресаващ, от хората съм който не гледат подобни филми може би точно затова се влюбих в този, животът е достатъчно депресиращ сам по себе си не е нужно и филмите да са с ужасен край, поне този филм не заслужава такъв. Нямам търпение да видим на малкия екран
    ( след 365 дни ) или( 365 дни изпепеляване ) както дойде всъщност.. а ако случайно сценаристът е попаднал на дъното в дупката може да пише ще му помогна 😉 имам идеи как може да се развие 2-ра част и то не с потресаващ край….

  12. Уважаема госпожо Велина Дерилова, бихте ли споделила за читателите ви, какви филми обичате да гледате в свободното си време и особено, в моментите когато не сте достатъчно уморена и можете да си позволите да бъдете сноб?
    Не успях да разбера, за което се моля да бъда извинен, дали статията която сте написали е професионално обективна или просто сте се опитвали да осмислите „…един ден, точно както муха в горещ летен следобед…“.
    Не мисля да коментирам филма, не защото нямам мнение, а защото едва ли от operationkino.net ще ми преведат хонорар. Мисля че с вас са го сторили и затова изпитах желание да изкоментирам „статията“ ви, която меко казано граничи с пародийна журналистика. Като изключим факта, че пишете на кирилица и при това грамотно, без да изключвам възможността тя-статията, да е претърпяла няколко редакции, всичко останало в нея е един нахвърлян отгоре отгоре преразказ. При това преразказ наподобяващ този на ученик в началното училище. Твърденията ви са лишени от всякакви аргументи. Просто вашето мнение пльоснато в този „горещ летен следобед“.
    Не ви познавам, не следя „творчеството“ ви, но мисля че дължите извинение за тази си работа на читателите…
    Хубав ден!
    P.S. Моля уважавайте хората и себе си? Слагайте името си под статии, с които може да си гордеете.

  13. Напълно споделям мнението на авторката. Филма е абсолютна боза, а нейния коментар е много добър!