Готви се римейк на „Туистър“, начело с режисьора Джоузеф Козински

от на 2020-06-25
 

It’s coming! It’s headed right for us!

Предполагаме, че ако „Туистър” („Twister“) беше направен в днешно време, вече щяхме да сме видели поне едно продължение – деведесетарската катастрофична класика на Ян де Бонт направи доста прилични пари в боксофиса (близо 500 мил. в световен мащаб, което през 1996 г. го поставя на второ място за годината, изпреварван единствено от „Денят на независимостта“), а студиата, за които в момента поредиците и споделените вселени са най-ценното нещо, не биха пропуснали да изстискат всеки възможен цент от нещо, което вече се е доказало като успешно.

Е, Universal може и да са „изпуснали влака“ с продълженията, но пък в Холивуд имат и друг разпространен метод за изкарване на пари от вече съществуващи филми и това е римейкът или в случая на „Туистър” – рибуут, което е дума, която се използва при рестартиране на поредици (сами си правете изводите). Variety съобщават, че студиото има желание да направи нова версия на филма, като в момента все още търсят кой да напише сценария, а за режисурата преговарят с Джоузеф Козински („Трон: Заветът”, „Забвение”), който приключва работата си по „Топ Гън: Маверик”. Продуцент ще бъде Франк Маршал.

Адски много харесваме „Туистър” – страшен „guilty pleasure“ ни е, честичко си го припомняме и смятаме, че не е остарял толкова (нито технически, нито морално, въпреки че за навигация героите ползват физически пътни карти), колкото други филми катастрофи от онова, че и от по-скорошно време. Не смятаме обаче, че е светотатство да му се прави римейк – даже напротив, бихме се изкефили (високопрофилните филми от този род са рядкост), само дето не смятаме (и не вярваме), че той би могъл да бъде и наполовина толкова качествен и развлекателен.

joseph-kosinski-20200625

Джоузеф Козински на снимачната площадка на „Забвение”

Струва ни се, че „Туистър” е от онези филми, които въпреки че остават за бъдните поколения, са продукт на времето си и е трудно успехът им да се повтори. А имаме и чудесно стечение на творчески таланти. Не че Джоузеф Козински и Франк Маршал са за подценяване, но екипът на оригиналната продукция включва имена като  Бил Пакстън, Хелън Хънт и Филип Сиймур Хофман сред актьорите, Ян де Бонт („Скорост“) като режисьор, огромния Майкъл Крайтън като сценарист, Стивън Спилбърг и Катлийн Кенеди като изпълнителни продуценти и ако щете, Майкъл Кан като монтажист.

В крайна сметка да повторим, не въртим очи в израз на възмущение от Холивуд, които си позволяват да пипат любимите ни филми (били те наистина качествени или „guilty pleasure“ развлечения), но не възлагаме надежди новият „Туистър” да е нещо качествено, дори и като безмозъчно забавление. Очакванията ни са най-много за нещо в стила на глупавия „Into the Storm” – тип филм, който само може да ни припомни колко як беше „Туистър”. Чакаме да видим какво ще се получи.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Riddick
  2020-06-25 at 20:39

  Скоро си го гледах пак, много ми е любим. Имам спомен, че тая година си беше „катастрофална“, Туистър, Върхът на Данте и Вулкан излезнаха през няколо месеца, ама само Туистър се получи.
  И аз съм за римейк, щото се напарихме от продължения „20 години по-късно, децата на главните герои са главни герои“

  Отговор

 • UZUMAKI
  2020-06-26 at 20:01

  Жалко. Толкова много страхотни книги на Крайтън има, които не са екранизирани… но е ясно защо се заемат с тоя проект: разпознаваемо кино заглавие е. Оригиналът е доста приличен дизастър флик, а и е по оригинален сценарий, просто се надявам някой пак да посегне към романите на автора, има 2-3 задължителни.

  Отговор

 • Milbo
  2020-06-27 at 03:37

  Останал ми е отчетливия спомен за трейлър, който ми бе харесал повече от филма …. и трудният за преглъщане факт, че Скорост няма да се повтори ….

  Отговор

Коментирайте