Не можем да кажем, че сме върли почитатели на социалното кино на Кен Лоуч, но сме наясно, че той е адмириран като творец в цял свят и фестивалите се надпреварват да го канят. Така е сигурно, че радетелите за справедливост и равнопоставеност, както и уважаващите реализма като подход на филмовия разказ ще са доволни.

В тази жанрова специфика работи и Шейн Медоуз, за който отдавна не сме чували нищо, може би защото в последното десетилетие работи предимно в телевизионен и късометражен формат. Неговият „This is England“ разбуни духовете през 2006 година и донесе на автора си номинация за БАФТА, а след това той продължи историята с три мини-поредици за телевизията. Време е да хвърлим поглед към друг негов сюжет – „The Virtues“, отново с участието на Стивън Греъм.

Винаги сме подозирали, че подобни истории могат да се родят във въображението на техните автори само, ако вдъхновението идва от лични, болезнени спомени от миналото. „The Virtues“ е подготвен като телевизионна поредица и разказва историята на един изгубен и объркан мъж, който се завръща при семейството в родния си град (в „дивата“ Ирландия), без ясни спомени кой е той всъщност и какво е правил в миналото. Вероятно причината за отчаяните му действия е в инстинктивното потискане на мрачни факти от детството му.

Вярваме, че е нужно наистина сериозно актьорско майсторство, за да се превърнеш така достоверно в героите на Медоуз – Греъм доказва, че може да действа убедително в тази посока. Компания му правят Хелън Беан, Ниам Алгар, Франк Лавърти, Конър Макенани, Лий Пепър, Дейвид МакСевидж, Джон Бърк и др. Автор на сценария е режисьора Медоуз, в съавторство с Джак Торн, а музиката на поредицата осигурява PJ Harvey.

За момента няма яснота дали е предвидено „The Virtues“ да се разпространява в Щатите или някъде другаде извън Великобритания. Най-големите почитатели на режисьора в международната фестивална-филмова-телевизионна среда могат да се надяват някоя от стрийминг платформите да рискува и да вземе поредицата (говори се, че това ще направят Topic, където премиерата беше на 2 април, но те са с ограничено покритие), ала за момента ангажимента за излъчването си остава на Channel 4. Ако Медоуз успее да събере разказа си в пълнометражен филм, току-виж го поканили да открие (някой) Кан с него…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Stephen Graham е напълно достатъчен, за да се гледа това след съответната нагласа предвид ‘жанровата спесифика’….
    От друга страна – 100% в гнилите домати се трябва да се е получило нещо….донякъде …
    Един ми каза, че много ставал и бил разбит от сериала, хем го знам , че не е никъф ‘радетел за справедливост’…
    Ботом лайн – Стивън Греъм…. той е от тези, които дават, а не се показват …