Времето продължава своя ход, светът променя ритъма си, но… Disney „не пускат кокала“. Навреме си направиха стрийминг канал и сега част от продукцията, която неизбежно е осъдена да се продъни в „ада на липсващите премиери“, има шанс все пак да се срещне с част от потенциалната си публика. Честно казано, макар в началото да имахме сериозни очаквания за „Тайната на Артемис Фоул“ („Artemis Fowl“), още миналата година част от екипа ни беше тотално забравил за него. Може би подготовката и самия период на реализация се оказаха доста продължителни, а това неминуемо влияе на атмосферата – най-малкото за това в компанията на какви други филми се очаква да се появиш на екран…

При положение, че идеята за екранизация на книгите на Оуън Колфър се е зародила сравнително в началото на тяхното издаване, около 20 години по-късно фен-базата от тогавашни младежи най-вероятно вече има деца, които са около възрастта на главния герой в историята. Няма лошо пристрастията към интересни книги с подобни сюжети за тийнейджъри да се предава през поколенията, но наблюденията ни сочат, че Артемис Фоул не е Хари Потър, колкото и да им се иска на неговия автор и, разбира се – на Disney. Предлагаме на вниманието ви един нов тийзър, чрез който узнаваме промяната в премиерната дата на дългоочаквания филм.

С преместването на първата среща със зрителите от 2019 към 2020 никой не е предполагал, че светът ще се изправи пред всеобщата зависимост от специални мерки, която обрича огромна част от световната индустрия за забавление на забвение. И тъй като решенията за големите проекти се взимат от големите шефове на филмовите къщи, Disney ще пуснат своя нов майстор на престъпления премиерно в своя канал за стрийминг-услуги. Както вече споменахме – удобна придобивка за трудните времена на днешния ден. За да е пълна информацията по темата, предлагаме ви да видите какво споделят накратко авторът на книгите Колфър и авторът на адаптацията, неуморимият Кенет Брана, в опит за допълнително привличане на зрителското внимание:

А ето и какво гласи анотацията на първата от книгите на ирландския автор, издадена у нас от „Прозорец“:

Името му е Фоул… Артемис Фоул и скоро няма да го забравите. Не си помисляйте да го сравнявате с Хари Потър. Артемис Фоул е „лошо момче”. Общо е само увлечението, с което обръщате страниците.

12-годишният Артемис Фоул е най-изобретателният престъпен ум в историята на тийнейджърството. Заедно с двама доверени приятели той замисля хитър план как да открадне злато от народа на елфите. Разбира се, Артемис не е толкова глупав, за да вярва в приказките за „злато в края на дъгата”. По-скоро е уверен, че единственият начин да отвлече вниманието на малките хора от техните съкровища е ако отвлече някой от тях и чака да му платят откуп. Но когато настъпва време да осъществи плана си, той просто не подозира каква беля си навлича със своята пленничка – свръх-дребничката, остроуха Капитан Бодлива Зеленика от отряд Гноморазузнаване на полицията на Нисшите елементи в подземния град Убежище и нейният командващ офицер, Началник Кореноплод, който няма да се спре пред нищо, за да си я върне… Тези феи са добре въоръжени и опасни!

От всички трейлъри до момента става ясно, че за да съществува по-специален, драматичен елемент в сюжета, авторите на филма са решили да променят завръзката – и основният заложник се оказва бащата на Артемис – в ролята е вечно чаровният Колин Фарел. За да го открие и да си го върне, младият криминален ум измисля план, който ще реализира с помощта на верни приятели.

Напомняме, че ролята на Началник Кореноплод в „Тайната на Артемис Фоул“ е поверена на страхотната Джуди Денч (надали нещо може да я уплаши, след като вече беше стария Дюторонъми в „Котките“!); Джош Гад е джуджето-клептоман Сламчо Челюстокопач, Лара Макдонъл („Love“, „Rosie“) е в ролята на Бодлива Зеленика, Миранда Рейсън е майката на Артемис Ейнджълайн, Нонзо Анозие („Пепеляшка“) е семейният бодигард на Фоул – Бътлър, а Тамара Смарт („The Worst Witch“) като неговата племенница Джулиет; участват още Джош МакГуайър, Никеш Пател, Ейдриън Скарбъро и др.

Сценарият е дело на Конър МакФърсън и Хеймиш МакКол и както знаем, за режисурата отговаря Кенет Брана. В главната роля екипът на филма представя дебютантът Фърдиа Шоу (но все още не можем да се отърсим от мисълта как би могъл да изглежда Ейса Бътърфийлд като Артемис, ако нещата бяха успели да се случат десетилетие по-рано…).

Премиерата на „Тайната на Артемис Фоул“ („Artemis Fowl“) ще бъде по Disney+ на 12 юни 2020. И при доказан интерес от страна на публиката, тази платформа успешно може да поеме останалите епизоди от бъдещия франчайз…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

    1. Брана е един от най великите режисьори на всички времена… допреди 20 години… след което започна да се занимава с глупости… и сега е пълен ташак…
      Какко всеки млад режисьор със свежи идеи.. 5 6 филма и се изчерпа….

      Или може да се раздели на две…
      Кенет Брана в 20 век и Кенет Брана в 21 век…

    2. Thor (2011), Cinderella (2015) и Murder On The Orient Express (2017) бяха чудесно режисирани. Като качество всеки си преценя дали му харесват, но чисто от режисьорска гледна точка Брана въобще не разочарова с тях. Останалите заглавия от 2000-та насам няма да ги коментирам, но държах да отбележа, че точно тези три филма за мен въобще не спадат в графата „глупости“.

    3. Къде глупости, къде откровен кич…

    4. Кич, некич – бих гледал кое да е от трите заглавия всеки ден пред това да си причиня Peter’s Friends, In The Bleak Midwinter или Love’s Labour’s Lost 😀