Трейлър на новия филм на Атом Егоян „Почетен гост“ с Дейвид Тюлис

от на 2020-03-29
 

В един по-различен свят вероятно по това време щяхме да пишем рецензия за „Почетен гост“ („Guest of Honour“) – най-новата творба на канадския майстор на сложни психологически драми Атом Егоян, и щяхме да сме направили специално интервю с него, защото буквално миналата седмица той трябваше да бъде в София и да представи лично филма си на 24-тия София Филм Фест.

Но… както всички знаем – „Life is what happens to you when you’re busy making other plans…“ – и за момента ще се задоволим с трейлър, в който се вихри един наш любим актьор – Дейвид Тюлис.

В основата на емоционалната семейна драма са отношенията между баща и дъщеря, а спецове, видели филма на премиерата му в програмата на фестивала във Венеция през септември, я определят като „комплексно, отчасти меланхолично изследване на семейни връзки, съчетани със сериозни сюжетни обрати“. Ето какво гласи официалният синопсис:

Джим (Тюлис) и дъщеря му Вероника (Лайла де Оливейра), млада гимназиална учителка по музика, се опитват да разгадаят взаимно преплетените си истории и тайни в „Почетен гост“, най-новия филм на Атом Егоян („Примамливото отвъдно“). Авторът разчита на анализ на възприятията, на спомени, опит за покаяние и даряване на прошка. Хаосът е предизвикан от един нападателен шофьор на училищен автобус – Вероника е обвинена в злоупотреба с учителската си позиция по отношение на един 17-годишен красавец и още един ученик, и е арестувана. Убедена, че заслужава да бъде наказана за прегрешенията, извършени от нея преди години, тя отхвърля опитите на баща си да я освободи под гаранция. Шокиран от реакцията на Вероника, измъчван от мъчителна болка, Джим започва да има проблеми в работата си – той е инспектор, прилагащ безскрупулно важните санитарни изисквания за кухните на ресторанти и места за обществено хранене, и има сериозно влияние върху малкия, семеен бизнес. Той не се колебае в използването на властта, която му дават позицията, знанията и уменията му. Междувременно се оказва, че последното парче от сложния пъзел на отношенията между баща и дъщеря е във владение на отец Грег (Люк Уилсън)…

Съдбата на „Почетен гост“, чието разпространение трябваше да стартира през април на територията на доста европейски държави, в момента е неясна – подобно на много заглавия, чиито премиери бяха планирани през пролетта. Ако световните разпространители решат да разчитат на дигитални опции, вероятно ще имат успех предвид пандемичните обстоятелства в по-голямата част от света.

плакат

И сега – един личен поздрав от Атом Егоян към българската публика, публикуван на страницата на София Филм Фест, в своеобразния онлайн-дневник, представящ акценти от фестивалната програма – докато си чакаме истинския фестивал, (да се надяваме) по някое време през лятото, което ни очаква… Enjoy!

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте