costas-gavras-20200306

Коста Гаврас („Z“, „Missing“) е име, което няма нужда от представяне на любителите на седмото изкуство, които вероятно ще бъдат развълнувани от възможността да видят на екран част от ранните му филми.

Този уикенд Френският институт в България представя „Убийство в спалните вагони“ и „Признанието“ в специални реставрирани версии, които ще се прожектират в зала „Славейков“.

Повече информация ще откриете по-долу, както и на официалната страница на Френския институт в България и фейсбук.

Коста Гаврас – политически ангажиран кинодеец, председател на френската филмотека от 1980 г., е бележит стожер на двадесетия век и неуморим защитник на човешките права. Неговата кинематография анализира политическите събития на съвременната история, но също го причислява към майсторите на криминалния жанр. Първите му филми, в реставрирана и дигитализирана версия, които Ви представяме в началото на месец март, свидетелстват за това.

compartiment-tueur-cdr

Петък 6 март, 18:30 ч.

УБИЙСТВО В СПАЛНИТЕ ВАГОНИ
1965, 1:35 ч., полицейски
Режисьор: Коста Гаврас
В ролите: Симон Синьоре, Ив Монтан, Катрин Алегре, Жак Перен, Мишел Пиколи, Жан-Луи Трентинян

Пътничка от спалния вагон на влака Марсилия-Париж е открита удушена. Впоследствие и други пътници от същото купе биват убити. В съдебната полиция инспектор Грациани и неговият помощник Жан-Лу Габер са твърдо решени да сложат край на вълната от престъпления… Странна подробност: убиецът е по-бърз от полицията при намирането на потенциалните си жертви – останалите шест пътника от купето. По романа на Себастиен Жапризо.

confession-1200-1200-675-675-crop-000000

Събота 7 март, 18:00 ч.

ПРИЗНАНИЕТО
1970, 2:20 ч., Драма, Трилър
Режисьор: Коста Гаврас
В ролите: Ив Монтан, Симон Синьоре, Мишел Витолд

През 1951, в Прага, заместник-министърът на външните работи се чувства преследван. Някои от колегите му дори избягват да разговарят с него. В Министерството спират да го уведомяват за важните срещи и за взетите решения. Един ден, колата му се оказва в капан. Мъже връхлитат върху него, слагат му белезници и превръзка на очите. Отвеждат го в подземието на изоставен затвор… По книгата на Лиз и Артюр Лондон.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *