„Време е за реванш!” – вероятно така биха възкликнали върлите консерватори от близкото минало, ако биха могли да надникнат и в нашето съвремие, богато на политически и социални брожения за равни права и възможности за реализация. Великолепната Кейт Бланшет, пред чието майсторство се прекланяме отдавна, е направила (може би рискован, но) изключително предизвикателен избор да осъществи този своеобразен „реванш” и да се превърне в недолюбвана историческа фигура – една от водещите дами на антифеминисткото движение в Щатите Филис Шлафли, в телевизионната поредица „Mrs. America”.

Героинята на Кейт Бланшет е католичка, консервативна християнка, жесток противник на феминисткото движение, което се бори за ратифицирането на поправката за равни права през 70-те години в Щатите. На всички е ясно, че за велик актьорски „хамелеон” като Бланшет няма невъзможни неща, но съвсем друго си е да я видим в атмосфера – и в действие! Voila…

This fight is not about equality. It’s about power. And I’m just getting started…

Така де, да не би да си помисли някой, че зад милата усмивка на домакиня от висока класа се крие добронамерено същество – трябва да притежаваш изключителна сила и целеустременост, за да постигнеш така жадуваното признание от безкрайното множество от съпруги и майки, които се ужасяват от самата мисъл да имат собствена… мисъл и позиция в живота. Героите на поредицата изглеждат великолепно и доколкото може да се съди по трейлър – атмосферата е автентична. Нужно ли е да подчертаем отново, че очакваме с нетърпение и това превъплъщение на Бланшет, защото тя винаги е безукорна и впечатляваща?!

Mrs. America” ще представи културната война от 70-те години – от едната страна са консервативните дами от движението „STOP ERA” против резолюцията за равни права, начело с Филис Шлафли, а от другата – действията на известни феминистки като Глория Стейнем, Бети Фридън, Шърли Крисхолм, Бела Абзуг, Джил Ръкелсхаус. Работата на тази „втора вълна” в движението за равни права на жените е представена през погледа на Шлафли и благодарение на този разказ ще стане ясно как напрежението в обществото помага за промяната в политическия и културен климат на САЩ.

Сценарист на „Mrs. America” е канадката Дави Уолър, известна с работата си по поредиците „Момчетата от „Мадисън Авеню” и „Halt and Catch Fire”; тя е също режисьор, продуцент и шоурънър. В продуцентските ангажименти ще й помагат Стейси Шер („Джанго без окови”, „Ерин Брокович”) и Коко Франчини. Изкушаваме се да припомним думите на самата Кейт Бланшет във връзка с този неин актьорски ангажимент:

Чувствам се привилегирована да работя с този продуцентски екип за готовите на всякакви рискове и провокации хора от FX. Няма по-подходящо време от днешния ден за потъване в подробностите на близкото минало и разкриване на детайли, който са изключително актуални дори след няколко десетилетия…

Напомняме отново и партньорките на Бланшет в това предизвикателство – Роуз Бърн е в ролята на Глория Стайнем – един от най-силните и популярни гласове на феминисткото движение тогава, Марго Мартиндейл е Бела Абзуг, Трейси Улман е в ролята на Бети Фрийдан, Узо Адуба е Шърли Крисхолм, а Елизабет Банкс – Джил Ръкелсхаус; участват още Сара Полсън, Джон Слатъри, Джеймс Марсдън и др.

Премиерата на поредицата по FX и Hulu ще бъде на 15 април 2020 година.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *