Номинираният за 6 награди „Оскар” „Паразит” на Понг Джун Хо идва на София Филм Фест

от на 2020-01-14
 

Носителят на „Златна Палма”,който ще видим през март на 24 София Филм Фест, създаде прецедент в историята на киното.

През всичките 92 години, в които стотици хора, посветили живота си на киното, създават филми и мечтаят някой ден тяхното име да бъде произнесено от подиума, на който се раздават най-жадуваните златни воини, се броят на пръсти случаите, в който чуждоезични творби са включвани сред номинациите за най-добър филм. През 2020 година дойде ред на корейския режисьор Понг Джун Хо да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за „Оскар“!

Паразит” („Parasite”) е седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо, който в последните 14 години представя в Кан още три свои творби. Най-новата история, сътворена от неуморното въображение на 50-годишния режисьор, вече получи „Златен Глобус” за чуждоезичен филм, както и четири номинации за наградите БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добри филм, режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм.

Само преди минути Американската киноакадемия го спомена в новата си категория „международен филм”, но отдаде заслуженото и на усета за драматургична изобретателност, както и на изключителното майсторство, с който Понг Джун Хо води персонажите в този провокативен разказ. Бяха признати и постиженията и на художниците и екипа по монтажа на филма. Шестте номинации, включително и тази за НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ, поставят „Паразит” в безспорно силната конкуренция на изключителни творби, създадени през 2019 година, като „1917“ на Сам Мендес, „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино.

Самият факт, че южнокорейски филм бе споменат шест пъти в обявяването на номинациите за 92-рите награди „Оскар”, е изключително постижение и неподозиран прецедент в историята. В очакване на раздаването на златните статуетки на 9 февруари 2020 ще напомним, че „Паразит” на Понг Джун Хо ще бъде специален акцент в програмата на 24 София Филм Фест през март.

коментари
 
Отговорете »

 
 • suicidal
  2020-01-14 at 18:10

  Скоро с холивудска версия

  Отговор

 • Johnny Tsunami
  2020-01-14 at 19:21

  Кога ще излиза пълната програма за София Филм Фест ?

  Отговор

 • pavel717
  2020-01-14 at 19:25

  а след това дали ще го пуснат в провинцията?

  Отговор

 • Papa Joe
  2020-01-15 at 13:08

  Стига сте пищели.Има го по торентите,че и с бг субтитри.И е посредствен общо взето.6ма гадни тарикати се възползват от снобизма на едно богато семейство.Почти изцяло се развива на две локации.Няма характер,който да ти допадне

  Отговор

 • Forever Dilating Eye
  2020-01-17 at 19:00

  Добър, но прехвален филм. SJW-тата толкова са му надули балона, че аха да се пукне.

  Отговор

 • Velvet kiss
  2020-01-23 at 18:54

  Великолепен филм!

  Отговор

  • Papa Joe
   2020-01-23 at 19:36

   Слаб филм.Радвам се,че някои се гътнаха..и Милбо позна май ..само две сцени са интересни:имитацията на севернокорейски водещ и секса с дрехи..Имам усещането,че тези ,които са го гледали гледат предимно комерсиално кино или са сноби,кои то ау преоткрили азиатското кино.Ако търсите хубав филм,извън американските г.вна,пробвайте с френският Славни времена.Който не харесва Фани Ардан не разбира от кино.


Коментирайте