Късно снощи Академията за филмови изкуства и наука представи първата част от краткия списък с филмите, които се състезават за правото да получат номинация за „Оскар“ в категорията за „Най-добри специални ефекти”. Казваме първа част не защото скоро ще бъдат обявени още допълнителни заглавия, а защото по-късно този месец първоначално обявените 20 филма, които ще видите по-долу, ще бъдат сведени до 10 и този съкратен списък също се публикува от Академията.

Приятно изненадани сме, че сред очаквани, тъпкани с очевидни ефекти, големи продукции като „Отмъстителите: Краят“, „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“, „Алита: Боен ангел“ и „Спайдър-мен: Далеч от дома“, откриваме и филми като „1917“ и „Ford v Ferrari“. „Ирландецът“ също е в списъка и ако компютърното подмладяване е първото нещо, което ви хрумва, когато мислите за него и за ефекти, вероятно не ви е попадало това видео за „Вълкът от Уолстрийт“, където се вижда количеството „невидими“ ефекти, които използва Скорсезе. И споменавайки подмладяване, тук е и „Близнакът“, само че трябва да се отбележи, че по-младият клонинг на Уил Смит във филма не е направен (поне не и изцяло) с „de-aging” технологията, а е компютърно генериран по подобие на герои като Ам-Гъл и Цезар. Тук са и „Котките“, чиито трейлъри и окосмени изпълнители предизвикаха доста противоречиви реакции.

Ето пълния набор от 20-те заглавия, които на този етап се борят за категорията „Най-добри специални ефекти”:

„Ad Astra“
„The Aeronauts“
„Aladdin“
„Alita: Battle Angel“
„Avengers: Endgame“
„Captain Marvel“
„Cats“
„Dumbo“
„Fast and Furious Presents: Hobbs & Shaw“
„Ford v Ferrari“
„Gemini Man“
„The Irishman“
„Jumanji: The Next Level“
„The Lion King“
„Men in Black: International“
„Midway“
„1917“
„Spider-Man: Far from Home“
„Star Wars: The Rise of Skywalker“
„Terminator: Dark Fate“

Ако сте любители на предварителните списъци на Академията, отбелязваме, че вече са факт тези за „Най-добър международен филм” и „Най-добър анимационен филм”, а в средата на месеца се очакват тези за най-добри грим и прически, музика и оригинална песен, както и списък с редуцираните заглавия (финалната деветка) на споменатите вече „международни филми“.

Пълният списък с номинираните за 92-те награди „Оскар”, сред които ще са и финалните пет (максимално допустимият брой) в категорията за специални ефекти, ще стане ясен на 13 януари 2020, а церемонията по връчването на наградите ще се състои на 9 февруари 2020 в Dolby Theatre в Холивуд.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

    1. Много правилно виждаш. Бих добавил и 1917, но не съм го гледал още.

  1. Според мен 5-те номинирани ще са:

    THE LION KING
    AVENGERS: ENDGAME
    STAR WARS: RISE OF SKYWALKER
    THE IRISHMAN

    Петото място ще е между:
    CAPTAIN MARVEL
    1917
    GEMINI MAN
    ALITA: BATTLE ANGEL

  2. Алита, Авенджърс, Цар Лъв може би. Бих сложил и Форд вс Ферари, защото просто колите и състезанията изглеждаха феноменално и въобще не знаеш къде има ефекти и къде не. Не знам само бутафории като Мъже в Черно, какво правят в тоя списък. Освен, че беше тъп ефектите бяха на кошмарно ниво! 1917 на Мендес също ми се струва, че може да има място там, но не съм го гледал.