Когато литературният пазар произведе световен бестселър, правата за екранизирането му се продават по-бързо от билети за коледен концерт на Лили Иванова в НДК. Това важи с може би най-голяма сила за психотрилърите, които обещават наистина голяма възвръщаемост заради нестихващия интерес на публиката към кръв, съспенс и неочаквани обрати.

През 2017 г. първият роман на американския редактор Даниел Малори „Жената на прозореца“ („The Woman In The Window“), написан с псевдонима А. Дж. Фин, предизвика глобален фурор. И тъй като българската следа е винаги гореща тема, няма как да не споменем, че книгата е посветена на най-добрия приятел на Малори, който е… българин! Миналата година нашумелият автор беше у нас за литературния фестивал ВарнаЛит, където сподели, че знае много за България именно благодарение на своя верен бг другар – Джордж (вероятно also known as Жоро).

Две години след успеха на книгата филмът „Жената на прозореца“, чието развитие следяхме, вече е факт. В главната роля ще видим Ейми Адамс („The Master”, „Първи контакт“, „Sharp Objects”), а на режисьорския стол е британецът Джо Райт („Изкупление“, „Ана Каренина“, „Най-мрачният час“). Ето за какво иде реч според официалния синопсис:

В „Жената на прозореца“, психологически трилър, режисиран от Джо Райт, детската клинична психоложка с агорафобия Ана (Ейми Адамс) се сближава с Джейн (Джулиан Мур) – съседка от другата страна на улицата, но животът ѝ се преобръща напълно, когато Джейн изчезва безследно и Ана подозира, че е била убита. Звездният актьорски състав вдъхва живот на сценария, написан от Трейси Летс и базиран на хитовата книга, в която се разкриват шокиращи тайни и нищо не е такова, каквото изглежда.

Ако това ви звучи доста изтъркано и не ви ентусиазира, проблемът не е във вашия телевизор. Сюжетът силно напомня на шедьовъра на Алфред Хичкок „Прозорец към двора“ от 1954 г. (с телевизионен римейк от 1998-а), както и на „Дистърбия“ на Ди Джей Карузо от 2007 г. Да, понякога доброто изпълнението е по-важно от оригиналността, затова нека да видим дали има вероятност за такова от трейлъра:

Точно както и синопсиса, видяното не излиза от клишетата и предвиждаме сериозна възможност проектът, ако не пълен провал, да бъде незапомнящ се. Във филма очевидно ще има доста jump scares, неколкократни обаждания на 911, лошо гледащи хора, дъжд, халюцинации, unreliable narrator и хладни оръжия. Освен това някой мъдро ще заключи да не надничаме в чуждите домове, защото няма да ни хареса това, което ще открием.

Дори да не останем генерално доволни от „Жената на прозореца“ (ранните отзиви от тестови прожекции са по-скоро отрицателни), то поне звездният актьорски състав може да ни зарадва с добри изпълнения. Все пак в редиците на проекта освен Адамс и Мур са още Гари Олдман, Дженифър Джейсън Лий, Браян Тайри Хенри, Антъни Маки и Уайът Ръсел. Oставаме решени да му дадем шанс и няма да прекаляваме с мрачните прогнози. Също така да не забравяме, че Трейси Летс, който адаптира книгата за голям екран, освен талантлив актьор, е и носител на „Пулицър” за драматургия за пиесата си „August: Osage County”.

От 20th Century Fox обявиха, че премиерата на „Жената на прозореца“ („The Woman In The Window“) ще бъде на 15 май 2020 г.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *