Ако сте се зачудили кога да очаквате нещо готово от Дейвид Бениоф и Дан Б. Уайз по Netflix, оказва се, че отново има „промяна в курса на действие”. Двамата „прелетяха” от „Игра на тронове” (където посяха разочарование) през въжделения за „Star Wars” (от които се отказаха бързо) към стрийминг-гиганта (който предложи сериозни пари), а сега се коментират от Warner Bros като вероятните режисьори на все още неозаглавен трилър, вдъхновен от графичния роман „Lovecraft” на Кийт Гифън.

По сценария на този проект са ангажирани с работа Фил Хей и Мат Манфреди („Aeon Flux”, „Ride Along”). Изпълнителен продуцент на проекта е режисьорката Карин Кусама („The Invitation”, „Destroyer”). Според уточненията, направени в ъпдейт на тези новини, Бениоф и Уайз не са „потвърдени” като режисьори, а все още „преценяват плюсовете и минусите на тази идея”.

Никак не сме сигурни дали ще завърши добре тази „афера”. Имаме предвид нас, зрителите. Ясно е, че Дейвид Бениоф и Дан Б. Уайз не могат да решат какво да правят с „бъдещите си творчески планове” и перспективата да режисират оживелите чудовища от въображението на прочутия Хауърд Филипс Лъвкрафт не е достатъчно възбуждаща, за да кажат твърдо и категорично „да” и да се пренесат 100 години назад във времето – през 20-те на ХХ век. Ето как изглежда за момента информацията за сюжета според Deadline:

Този филм задава ужасяващият въпрос – какво би станало, ако Лъвкрафт не си е измислил Ктхулу и митологията на ужаса, ако неговите чудовища всъщност са реални?

Преди да правим каквито и да било други обобщения, ще изчакаме Дейвид Бениоф и Дан Б. Уайз да се накумят или да решат, че идеята за Лъвкрафт е прекалено… провокативна за тях и ще си търсят други „приключения”. Честно казано, надяваме се този обещаващ проект да си намери достойни режисьори, защото Ктхулу заслужава специално отношение!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Хм, тия двамата нещо хич не ми вдъхват доверие за подобен проект…

  2. Да престанат да правят филми ЗА Лъвкрафт, а да започнат да правят филми ПО Лъвкрафт да им еба майката…

    1. Абсолютно съм съгласен. Има толкова богато изградена митология, че дори и един абзац да „чопнат“ 🙂 от който и да е от по-известните разкази на Лъвкрафт и могат да направят нещо наистина добро (при правилен режисьор и сценарист, разбира се)…

  3. Доста автори са трудни за екранизация. H. P. Lovecraft, не знам дали е труден, но определено е специфичен. Специфичен е заради начина по който тълкува ужаса. И особената атмосфера и излъчване, които нещата му имат.
    До момента Г-н Stuart Gordon е мераклията направил, ако не греша, най-много екранизации по H. P. Lovecraft. На скоро гледах „From Beyond“. Хареса ми. Добър е като за времето си. Re-Animator-а също ми е доста любим. Ще се радвам ако той прави „Color Out Of Space“ и настоящия проект, който коментирате. Другия мой фаворит по темата е John Carpenter. И според мен лично той доста добре би се справил с темата. Най-малкото защото в нещата му доста се усеща влиянието на Lovecraft. Ввлияние, което той интерпретира чудесно.

    1. Всъщност, според мен Лъвкрафт може би не е чак толкова труден за екранизиране. За разлика от Стивън Кинг, например, където ужаса е част от ежедневието на героите и има и голяма доза психологически и вътрешни напластявания, които в книгите стоят чудесно, обаче на филм в повечето случаи не се получават, при Лъвкрафт ужаса е някак много по-първичен. В смисъл- любимите теми на Лъвкрафт (космически ужас и създания от други измерения, древно зло, дебнещо човечеството, сатанистки култове, канибализъм и т.н.) са показани директно, едно към едно, без излишни задълбавания в психологията на героите. То даже всъщност като се замисля- повечето от нещата му, които съм чел дори нямат пряка реч. Само брутални описания 🙂 . И брутална, специфична атмосфера. И просто подходящия режисьор трябва да стъпи стабилно върху текстовете на Лъвкрафт (без да си позволява собствени интерпретации и бокс-офис лигавщини в стил „Дисни“ 🙂 ) и мисля, че ще получим желания, размазващ филм по Лъвкрафт…

      П.П. Съгласен съм за Карпентър 🙂 ..

    2. “ Доста автори са трудни за екранизация. H. P. Lovecraft, не знам дали е труден “
      _________________
      Ами аз долу-горе това имах в предвид. Но не исках да задълбавам. Иначе визирах Кинг. Тоест, че Кинг на пример е по-труден заради специфичните психологически детаили. Има много ситни, дребни елементчета на всякъде из пъзела на даденото произведение. Това го прави труден.
      За трудните екранизации визирах освен Кинг и Michael End. Просто ги прибавях от горе. Примерно и той, е останал разочарован от филма по „The Neverending Story „. Както Кинг остава недоволен от екранизациите по неговите неща. Но не знам дали това прави Michael Ende труден за екранизация.
      Lovecraft е специфичен, както казах. Носе колеабя да го определя за труден. Защото той създава предимно митологи. Митология. Тоест работи на едро. До голямата степен силата му се състои в цялото. Да нахвърля на едро. Бам, плясва на масата един Некрономикон. Бам на масата един Ктулху. И идеите му обикновено са революционни и мащабни, не толкова детаилни. Оставя след себе си реликви. Носи новото. Все едно говорим за сегашното състояние на Толиновия Силмарилион. Ако приемем , че е щял да бъде разработван тепърва, тогава не. Но за момента е митология. Разработван е на едро, мащабно. И тук-там детаили сбрани в разкази и истории.
      При Lovecraft просто трябва да се спази усещането за невидимя ужас. Страхът от неизвестното и специфичната тягостна атмосфера. Останалото си е да, такова каквото е.