Списък с финалистите за номинация за „Оскар“ за „Най-добър международен филм”

от на 2019-12-18
 
parasite

Parasite

Средата на месец декември носи различни новини за голяма част от националните кинематографии по света, повечето от които подават с надежда свои филми към академичното „воинство” в Щатите и след рекламни кампании според възможностите на съответните държави, гласуващите за „най-добър международен филм” (вече не се нарича „чуждоезичен”) определят прословутия „shortlist”, с който минават към следващия етап за излъчване на Оскаровите номинации. 10 са филмите, които са впечатлили гласуващите до момента – и както бяхме сигурни, носителят на „Златна Палма” от Кан „Parasite“ („Gisaengchung”) на Понг Джун Хо влиза в тази селекция, заедно с „Dolor Y Gloria” („Pain and Glory”) на Алмодовар, „Les Misérables” на Ладж Ли, както и „Beanpole” на Кантемир Благов.

Голямата изненада за спецовете е документалния филм от Северна Македония „Honeyland” на Тамара Котевска и Любо Стефанов, който беше номиниран и за наградите „Независим дух” преди месец. Има предположения, че две от заглавията, които са избор на изпълнителния комитет, са „Atlantics” на Мати Диоп (Сенегал), чиято премиера беше в Кан през май, и предложението на Чехия „The Painted Bird” на Вацлав Мархул, представен във Венеция и Торонто тази есен.

Ето и самият „shortlist”, подреден по азбучен ред на държавите:

Czech Republic, “The Painted Bird
Estonia, “Truth and Justice
France, “Les Misérables
Hungary, “Those Who Remained
North Macedonia, “Honeyland
Poland, “Corpus Christi
Russia, “Beanpole
Senegal, “Atlantics
South Korea, “Parasite
Spain, “Pain and Glory

За първи път в историята на Академията правилата са лееекинко променени – всички членове ще могат да гласуват, защото вече им е разрешено да гледат филмите чрез линкове, а не – както беше до момента – задължително на голям екран. Ще се установи и начин, по който да се доказва, че съответните академици наистина са гледали филма в неговата цялост, преди да дадат своя вот. Гласуването ще се проведе между 2 и 7 януари, а номинациите за наградите на Американската филмова академия 2020 ще бъдат обявени в ранната сутрин на 13 януари 2020.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте