Трейлър на представения в Кан „The Whistlers” на Корнелиу Порумбою

от на 2019-12-05
 

Буквално дни след 44-тия рожден ден на румънския режисьор Корнелиу Порумбою, неговият пети пълнометражен филм беше предложен от създателите на кино в северната ни съседка на вниманието на Американската киноакадемия – да го гледат и да разсъждават дали е достоен за номинация за международен „Оскар”. Творбата се нарича „The Whistlers” (оригиналното й заглавие е „La Gomera”, по името на един от Канарските острови в Атлантическия океан) и беше представена за първи път пред публика в основната конкурсна програма на Кан през месец май.

Режисьорът има сериозна „любовна” история с Кан – още през 2004 година там е представен неговия пети късометражен филм „A Trip to the City” и е номиниран за „Cinefondation Award”. През 2006 година пълнометражният му дебют „12:08 East of Bucharest” печели престижната „Златна камера” (която се дава именно за дебют!), наградата „Label Europa Cinemas” и е номиниран за „C.I.C.A.E. Award”. Три години по-късно премиерата на втория му филм „Police, Adjective” е в конкуса „Особен поглед”, където печели Наградата на журито и Наградата на FIPRESCI. През 2015 година неговият четвърти филм „The Treasure” печели наградата „A Certain Talent Prize” за майсторство в пресъздаване на историята. Забележете – дотук сме споменали признанието, което засвидетелстват киноспециалистите само в Кан към творческите търсения на Порумбою – режисьорът има във филмографията си 28 награди и почти два пъти по толкова номинации от цял свят.

Време е да хвърлите поглед към трейлъра на най-новия му филм – „The Whistlers”.

Прекрасно е да владееш език, на който можеш да се разбираш с приятелите и с онези хора, с които ви свързват общи дела. Такъв е случаят със „свирчовците”, които се опитват да надхитрят силите на реда и справедливостта в една история, която изглежда конструирана като комедия, но всъщност може би споделя важни истини за реалността чрез специфичния си, „кодиран” киноезик… Ноар-влияния в остроумен трилър – това звучи достатъчно атрактивно, а и от видяното в трейлъра споделяме, че тонът и ритъмът, загатнати там, много ни допадат.  Ето какво гласи официалният синопсис:

Нищо не е такова, каквото го вижда Кристи, един полицейски инспектор от Букурещ, който следва интересите си и умело прескача и от едната, и от другата страна на закона. Красивата Джилда го включва във високо профилен обир и двамата ще трябва да се справят с уловките на съдбата, включващи предателства и измами. Тайният език на подсвиркването, който се използва на испанския остров La Gomera, може да се окаже подходящият спасителен трик за тяхната секретна операция…

Сценарист и режисьор на „The Whistlers” е Корнелиу Порумбою, ролите са разпределени между един от най-прочутите и търсени (не само в родината си) румънски актьори Влад Иванов, Катринел Марлон, Родица Лазар, Агусти Виларонга, Кристобал Пинто, Джордже Пиштереану и др.

След участие в над 20 фестивала, филмът вече беше пуснат на голям екран в Румъния в средата на септември. Разпространението му в Германия започна преди две седмици, а през декември ще го видят и киноманите в Русия и Унгария. „The Whistlers” ще се появи на кино и във Франция и Турция през януари, както и в САЩ от 28 февруари 2020 година; Великобритания, Ирландия и Полша ще го видят през април на голям екран. Завиждаме благородно на подобно разпространение и след като става въпрос за Кан-ски фаворит – никога не губим надежда!

08e9782a47c0495f890c0728c2085e34

 

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте