За 18-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Jameson, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. През конкурса са преминали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.

За участие в късометражния конкурс на 24-тия София Филм Фест ще бъдат селектирани 12 заглавия. Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 януари 2019 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието.

Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в сайта на София Филм Фест – можете да го направите ТУК. Филмите се подават онлайн. За повече информация може да се запознаете подробно с условията за кандидатстване, прикачени тук.

Крайният срок за участие в конкурса е 21 декември 2019 година.

През януари 2020 година ще бъдат обявени 12-те претенденти, а международното жури на 24-тия София Филм Фест ще избере победителя.

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от „Доли Медиа Студио“, които се получават от режисьора на филма-победител.

Вижте подробният регламент:

Конкурс за български късометражен филм

Регламент за конкурса

  1. Конкурсът за български късометражен филм ще се проведе за 18-и път в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест, 12-22 март 2020 г.
  1. Конкурсът цели насърчаване на създаването на късометражни филми в България, откриване и промотиране на нови таланти в българското кино.
  1. Право на участие в конкурса имат български филми с продължителност до 30 минути, произведени след 1 януари 2019 г.
  1. Български филм е визуален продукт, създаден от режисьор, който е български гражданин, с финансиране над 50%, осигурено от България и осъществен от над 50% български екип.
  1. Филмите могат да бъдат произведени на всякакъв видео и филмов носител.
  1. Няма ограничение към вида кино или жанра на филма. Могат да участват игрални, документални, анимационни и експериментални филми. Всички филми, съдържащи форми на насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и порнографско съдържание ще бъдат дисквалифицирани.
  1. Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в посетителската страница на София Филм Фест https://vp.eventival.eu/siff/2020.
  1. Филмите се подават за селекция във формата на онлайн скрийнър с линк и парола за достъп, който се попълва във формуляра за участие или на DVD носител, получен в офиса на София Филм Фест.
  1. Крайният срок за кандидатстване е 21 декември 2019.
  1. Селекционна комисия, съставена от представители на различни области, свързани с киното, ще избере 12 филма, които ще участват в надпреварата.
  1. Селектираните 12 филма ще бъдат обявени през месец януари 2020 г. и ще бъдат включени в официалната програма на 24-тия София Филм Фест.
  1. Селектираните филми ще бъдат прожектирани заедно с филмите от международната конкурсна програма за пълнометражен игрален филм на София Филм Фест.
  1. Селектираните филми ще бъдат прожектирани на един от следните формати:
  • DCP
  • 35 mm
  • Blu-ray
  • HD файл с висока резолюция
  1. Всички селектирани филми трябва да имат субтитри на английски език.
  1. Международното жури на 24-тия София Филм Фест ще избере най-добрия филм от селектираните 12.
  1. Наградата за най-добър български късометражен филм ще бъде връчена на официалната церемония по награждаването на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест.
  1. Наградата за най-добър български късометражен филм на 24-тия София Филм Фест се връчва на режисьора на победилия филм и представлява парична премия от 1 500 евро и постпродукционни услуги за 8 000 евро, предоставени от Доли Медиа Студио.
  1. Авторите на селектираните филми подписват документ, че дават съгласието си творбите им да бъдат прожектирани и предлагани за селекция на международни форуми, представящи българско късометражно кино.
  1. За допълнителна информация:

Международен филмов фестивал София Филм Фест

Пл. България 1, 1463 София

Тел. 02/ 9166 029

[email protected]

www.siff.bg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *