god-exists-name-petrunija-20191128

Вчера, на заседание на Европейския парламент в Страсбург, беше обявен носителят на тазгодишната филмова награда „Лукс“ („Lux“) и това е „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска.

Филмът е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция и разказва историята на безработна жена, която успява да хване светия кръст в река по време на православна церемония на Богоявление. Тя изведнъж получава достъп до религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ се разглежда като принос за феминистките трудности срещу консервативните общества.

Вижте трейлър на филма, а веднага след него ще откриете кратко видео с обявяването на „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ като победител и интервю с режисьорката Теона Митевска.

Председателят на Европейския парламент Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви:

Не е лесно да се справя човек с трудностите от ежедневието без да се фокусира върху техническите аспекти от парламентарните дейности. Ние трябва да комуникираме емоции и да използваме нови начини за общуване. Наградата „Лукс“ е невероятен инструмент, който ни придружава в това начинание: справянето с миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика, чрез филмите, които наградата „Лукс“ насърчава, са възможност, от която трябва да се възползваме. Борбата с климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество чрез киното, са стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият Парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.

Председателят добави:

Искам още веднъж да повторя: трябва особено да се гордеем с наградата „Лукс“, наградата на Парламента, от режисьорите и авторите, с които имахме честа да се запознаем. Да живее свободата на изразяване, да живее европейското кино, да живее наградата „Лукс“.

Другите два филма финалисти за наградата за 2019 г. бяха: документалният „Нерешеният случай Хамаршьолд“, копродукция на Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Великобритания и Германия, на режисьора Мадс Брюгер и „Кралството“ на Родриго Сорогойен, копродукция на Испания и Франция.

И трите филма ще могат да бъдат гледани от 29 ноември в Дом на киното.

Повече информация за наградата „Лукс“ за 2019 г. и процедурата по избиране на филмите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *