господ съществува, името ѝ е петруния
„Господ съществува, името ѝ е Петруния“

Както всяка година в последното десетилетие, и през 2019 ще имаме възможност да видим трите филма-финалисти за Наградата „Лукс“ на Европейския парламент. В подготовка за сесията в Страсбург, на която парламентаристите ще гласуват за една от трите творби, стигнали финалната права в тази своеобразна надпревара, в цяла Европа ще се проведат едновременни прожекции. Стартират днес, 6 ноември в 20:00 часа българско време, като в „Лъки – Дом на киното“ в Пловдив киноманите ще могат да видят „Господ съществува, името ѝ е Петруния“.

Утре, 7 ноември, отново в 20:00 часа започва втората едновременна прожекция, на която ще може да бъде видян филмът „Кралството“ от публиката в Дом на киното – София и „Лъки – Дом на киното“ в Пловдив, а за 8 ноември е предвидена прожекция на „Нерешеният случай Хамаршьолд“, като филмът ще бъде видян от зрителите на кино „Синемаджик“ – Търговище. Важно условие за участие в тези прожекции е киносалоните да са членове на веригата Europa Cinemas.

Предвидените 30-минутни разговори с представители на творческите екипи на филмите ще бъдат предавани директно от Брюксел и в тях ще могат да се включват с въпроси чрез социалните мрежи зрители от цяла Европа. На 6 ноември за филма си ще говори режисьорката на „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ – Теона Стругар Митевска, на 7 ноември в диалог с публиката ще влезе продуцентът на „КралствотоГерардо Херео, а на 8 ноември на въпроси на европейските зрители ще отговаря режисьорът на „Нерешеният случай Хамаршьолд“ – Мадс Брюгер.

* * *

Филмовата награда на Парламента „Лукс“ подпомага европейски филми в разпространението извън националните им граници. С подкрепата на Европейския парламент се осигуряват субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това позволява тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на традиционните Филмови дни „Лукс“.

Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.

* * *

Очаквайте скоро да споделим повече информация за всеки от трите номинирани филма. Традиционните прожекции в Дома на киното в София са планирани след три седмици – на 29 и 30 ноември и на 1 декември; ще споделим и детайли за представянето на филмите на прожекции в още шест града в нашата страна в първите две седмици на декември. Инициативата е дело на Информационното бюро на ЕП в България и екипа на София Филм Фест.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *