Централното и най-трагично събитие на XX век е на фокус в новия сериал „Свят в пламъци“. Втората световна война е представена през арките на персонажи из целия континент, който постепенно е обхванат от огъня и яростта на нацистката армия.

Осемдесет години след началото на Втората световна война този драматичен сериал хвърля мост към миналото и се опитва да разкаже историите на различни хора, изправени пред най-унищожителния конфликт в човешката история. Поредицата „Свят в пламъци” е в седем части и предлага зрелищна визуална реконструкция на ключови събития от края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век плюс ансамблов актьорски състав, предвождан от световните звезди Шон Бийн и Хелън Хънт.

шон бийн
Шон Бийн.  Viasat World

Сниман на множество локации в Европа, включително Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство, „Свят в пламъци” разказва за първата година на Втората световна война в 7 едночасови епизода, като започва с окупацията на Полша от страна на Германия през септември 1939 г. и завършва с битката за Британия.

Свят в пламъци” ще дебютира по Epic Drama на 10 ноември 22:00 часа в България, Естония, Гърция, Турция, Латвия, Литва, Румъния и Украйна, в 21:00 централноевропейско време в Хърватия, Чехия, Унгария, Сърбия и Словения и в 21:30 в Полша.

хелън хънт
Хелън Хънт. Viasat World

Първите рецензии в британската преса подчертават размаха на историята и качеството на продукцията.

The Daily Telegraph определя „Свят в пламъци“ като „голям, вълнуващ и преливащ от атрактивни актьори:

В един телевизионен пейзаж, в който сякаш се окуражава представянето на нацистите като топли, достойни за гушкане хора с истински емоции, е направо освежаващо да видим как една поредица отново ги превръща в чисти злодеи, които взривяват кафенета, разстрелват предаващи се бащи и като цяло си се държат като нацисти в повечето случаи. Когато светът е в пламъци е добре да потърсим убежище при старите сигурни неща.

The Guardian дава 4 от 6 звезди на дебютната серия с обобщението:

Свят в пламъци“ предлага изобилие от екшън, за тези които са падат по това. Първият епизод е поглед съм един красиво направен ансамблов спектакъл, в който всеки от централните персонажи получава своето място под прожектора. Действието прескача разнообразни локации без да накъсва сюжетните нишки и арките на персонажите“.

В ревюто на Evening Standard се посочва, че още от първия епизод „Свят в пламъци“ носи своята амбиция с увереност:

Продукцията изглежда скъпа и красива, с внимание към детайла, с кадрите на дългите палта, аристократичните шапки и парните влакове. Образите имат потенциал да се изпълват с нюанси в течение на войната.

А в „Сън“ пишат, че не са очаквали „проклетият Осуалд Моузли да се появи в сериала, който ще се превърне в прекрасен заместител на Peaky Blinders за неделната вечер“.

В началото на октомври Epic Drama, най-новият ТВ канал от семейството на TV1000 и Viasat History, направи ексклузивна премиера на вече международно признатата ТВ драма във Варшава. Столицата на Полша е един от главните театри на събитията в сериала, наред с Берлин, Париж и Манчестър.

Младите актьори в главните роли Джона Хауер-Кинг и Джулия Браун, изгряващата полска звезда Зофия Вихуач и полските актьори, познати от филма „Студена война”, Томаш Кот и Борис Шиц, се срещнаха с журналисти от Полша и целия регион на Централна и Източна Европа в прочутия културен център „Конесер” в район Прага на Варшава, за да отбележат предстоящата на 10 ноември премиера.

В рамките на предпремиерия ден имаше прожекция на първи епизод на „Свят в пламъци” в кинозалата на автентична фабрика за водка, част от комплекса Конесер, както и индивидуални интервюта за гостуващите журналисти с продуцентите и актьорите от продукцията, официална гала вечер на характерния за канала лилав килим и тематично парти с музика от 30-те години на миналия век.

Viasat World
Viasat World

Много от  ключовите сцени в „Свят в пламъци” са заснети във Варшава. Сгради, площади, улици, църкви, нощни светлини – полската столица е чудесна локация за исторически епос и придава автентичност и размах на поредицата. А кадрите с разрушенията припомнят за болезненото, но в крайна сметка героично минало на Варшава. Наричат го градът Феникс, защото на няколко пъти възкръсва от пепелта. През 1944-а година, след въстанието във Варшава, Хитлер нарежда на немските войски да изравнят целия град със земята преди настъпването на Червената армия. Над 85% от сградите са взривени от специални отряди. След войната градът е в развалини. И се зпочва епохалното възстановяване на исторически улици и сгради, площади, църкви, замъци. Целият стар град е издигнат от руините и възстановен едно към едно със славното минало. А отвъд него започват и нови строежи и разширения. Днес Варшава комбинира чара на историческия европейски град с космополитната естетика на XX и XXI век.

Ако има град, който да служи като адекватна и вълнуваща отправна точка към Втората световна война – то това е именно Варшава. Градът е основен персонаж в „Свят в пламъци“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *