Не е трудно човек да повярва през първите години на двадесет и първи век, че романът „Война на световете” („The War of the Worlds“) на Хърбърт Уелс е едно от най-важните (фантастични) произведения, писани някога; че днес е актуален повече от всякога и продължава да бъде адаптиран и преинтерпретиран по всевъзможни начини – книги, филми, сериали, игри, радио, театър, комикси и каквото не се сетите. В конкретния случай става дума за телевизионна екранизация в три части на BBC.

Режисирана от Крейг Вивейрос („Rillington Place”), по сценарий на Питър Харнест („Jonathan Strange & Mr Norrell“), новата версия на „Война на световете” ще бъде ситуирана (за първи път) в Лондон и прилежащата му околия, по време на Едуардианската епоха. В ролите са Елинор Томлисън, Рейф Спол, Рупърт Грейвс, Робърт Карлайл и Джейкъб Р. Молой. Вижте ги в първия тийзър трейлър.

Като за първи тийзър-поглед, може да кажем, че не изглежда лошо. Харесва ни подходът и като фенове на Хърбърт Уелс и „Война на световете” в частност, с удоволствие ще хвърлим око на този мини-сериал. И като споменахме подхода, ето какво споделя сценаристът Питър Харнест:

Исках да направя версия на „Война на световете”, която да е вярна на тона и духа на романа, но също така да звучи съвременно, да е изненадваща и пълна с шокиращи моменти – сблъсък межди фантастика, костюмна драма и ужас. Няма нищо уютно и предвидимо в романа на Уелс и точно това исках да уловя в сериала. Имаме невероятен актьорски състав и екип и нямам търпение те да взривят екраните с ужасяващата история на първото извънземно нашествие.

По никакъв начин не вярваме на подобни изказвания, но пак да кажем, харесват ни идеята и подходът на Харнест към изходния материал и се надяваме крайният резултат да се е получил. А за финал, просто за да ядосаме любимите ни критикари, вечно заети да ни казват колко сме зле, ще споменем, че сме фенове на „Война на световете” на Стивън Спилбърг, който всъщност по дух е доста близо до романа на Уелс.

the-war-of-the-worlds-poster-20191004

Още веднъж, режисьор на новата телевизионна версия в три части на „Война на световете” („The War of the Worlds“) е Крейг Вивейрос („Rillington Place”), по сценарий на Питър Харнест („Jonathan Strange & Mr Norrell“). В ролите са Елинор Томлисън, Рейф Спол, Рупърт Грейвс, Робърт Карлайл и Джейкъб Р. Молой.

Премиерната дата все още не е известна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

    1. На Спилбърг версията беше дрисня

  1. Странното е, че и Фокс скоро ще пуснат сериал по книгата със същото име. Само че тяхната версия ще е ситуирана в съвременна Европа.

  2. От филма на Спилбърг помня само как Том Круз тичаше из разни екслозии. Виж, сериалът от ’88 ми е донесъл много напрегнати вечери в детството и все още си спомням трипръстата ръка върху Земята от началните надписи 🙂

    1. Ако само това помниш, може и да не си го гледал, щото всеки филм с Том Круз, той тича из разни експлозии 😀

  3. Аз схванах друга идея във филма на Спилбърг. Тя не беше от романа. Но достатъчно добра, че да помня произведението.
    Чел съм книгата, като малък и бях впечатлен. Ще го гледам със сигурност.

  4. Версията на Спилбърг, колкото и да е велик той, си беше една абсолютна шитня. Мен ми с е гледа качествено направена оригинална версия. Действието да си се развива края на 19 век (или началото на 20 беше) както си е в книгата. Мисля, че би се получил един много як филм… И да си следват книгата както си е. Да идват корабите един по един на няколко дни (както е в книгата) и да се млатят с тях. С технологиите и развитието на човешката цивилизация в началото на 20 ВЕК..
    Е тази версия искам да гледам…
    П.С. И някой да изиграе Хърбърт Уелс по дяволите, а некакъв измислен герой ала Том Круз…
    Както е в този трейлър така да се каже…

    1. Така би било по-интересно, но едва ли ще стане скоро 🙂

    2. По отношение на книгата може и да е било шитня произведението на Спилбърг, но имаше и една друга различна сюжетна линия. Тя ми направи впечатление. Един разведен и разорен баща. Почти отхвърлен от близките си, доказа, че е нещо повече и че може да се бори за потомството си. Нещо като не отписвайте малкият паднал човек, защото при различна ситуация той ще се превърне в спасител.
      За другото си прав. Да видим както е било написано , а не съвременни трактовки.