the-lundromat-20191018

Now it’s time to rinse and repeat!

И все така, отново и отново, в света си се завихрят сериозни финансови опера… упс, машинации, началото на които е може би известно, но краищата се клонират като змийските кичури в косата на горгона Медуза – и изчезват в неизбродимите бездни на банковите алтернативни реалности…

Най-новата творба на Содърбърг „The Laundromat” е един от най-очакваните „есенни” филми, особено след премиерата му във Венеция. В интерес на истината там той не получи очакваните супер-високи оценки от претенциозните киноспецове, но дори само размотаването на Гари Олдман и Антонио Бандерас в еднакви костюми, подмятайки многозначителни шегички, за нас е достатъчно привлекателно изкушение да обърнем внимание на филма в момента, в който се появи на (който и да било) екран. И тъй като обичаме кратките трейлъри не по-малко от останалите, време е за един такъв, обобщаващ и лаконичен!

За незапознатите (макар да се съмняваме, че са останали такива) напомняме, че сценарият е конструиран по излязлата през ноември 2017 година книга „Secrecy World” от журналиста и носител на „Пулицър” Джейк Бърнстейн, която Amazon обявяват за „Бизнес-книга” на 2017. Документалната му творба включва „всички нови детайли за „документите от Панама”, включително разкрития за финансовите машинации на управляващи личности и кралски особи, незаконните действия на множество банки и степента, в която американски компании и обикновени граждани са замесени във всичко това” – става дума за повече от 200 000 офшорни сметки. Самият Бърнстейн е член на Международния консорциум на разследващите журналисти, които публикуват „документите от Панама”, и прекарва повече от година в анализиране на документите, получени от анонимния доброжелател.

И добре, че премиерата във Венеция се осъществи, защото междувременно Юрген Мосак и Рамон Фонсека (шефовете на небезизвестната фирма) искат да спрат разпространението на „The Laundromat”, давайки продуцентите Netflix под съд за представяне на фирмата им и тях самите (в образите – Олдман и Бандерас!) в „ужасна светлина” и за използване на логото им без да са дали разрешение за това. Ето как нашата реалност лесно и неусетно започва да се изкривява в самата си същност – един филм за реалните измами на мошеници-адвокати е на път да бъде спрян чрез съдебно решение, предизвикано от същите тези мошеници-адвокати!

Мерил Стрийп е (очаквано) разкошна в ролята на вдовица от средната класа, чиито спестявания са се „изпарили”; тя започва да задава въпроси и открива, че проблемът е много по-сериозен и голям, отколкото би могла да си представи! Основни – и надяваме се, достойни нейни партньори в тази трагикомична история със сатирични елементи са един велик Гари Олдман и един чаровен Антонио Бандерас. В актьорския екип участват още Джефри Райт, Робърт Патрик, Дейвид Шуимър, Мелиса Раух, Джеф Мичалски, Джейн Морис, Кристеля Алонзо, Лари Кларк, Уил Форте, Крис Парнел, Матиас Схонартс, Джеймс Кромуел, легендата Шарън Стоун и много други.

1571396145_mv5bmgq1mdgxmwmtmjmznc00yme4lwjhnjctngu4zdk3mwy0zgfkxkeyxkfqcgdeqxvymtm2mzg4ma__v1_

Адаптацията е дело на Скот З. Бърнс („Заразяване”, „The Informant!”, „Странични ефекти”, чиито „The Report” очакваме да се появи скоро на кино), а в продуцентския екип са Содърбърг, Лорънс Грей, Майкъл Шугър и Скот Бърнс. „The Laundromat” вече трябваше да се появи в стрийминг-мрежата на своите продуценти, за да бъде видян от абонатите в Европа и САЩ. А докато се очаква съдебното решение и/или сбъдването на Netflix-надеждите за „Оскарово” злато (а може и поне номинации), киноманите ще ги очаква интересна (и забавна) среща с несравнимата Мерил в конкурентната компания на Гари и Антонио!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *