Сам Мендес и Роджър Дийкинс с впечатляващ поглед зад кулисите на „1917”

от на 2019-10-01
 

Представете си, че има хора, които се заравят с интерес във фактите на миналото и с истинска страст се втурват да реализират следващия си филм. Той е посветен на една от безкрайните истории на хора, дали живота си в името на бъдещето по време на Голямата война преди едно столетие. Филмът до такава степен се е слял с мислите на своите автори, че те търсят най-провокативния, най-достоверния, най-стряскащо реалния подход към своя разказ. И като споменахме в първоначалните информации за „1917”, че се очаква действието да се развива в един кадър, не можехме да предположим в детайли какъв ще бъде подхода към тази идея…

Част от тези подробности са споделени от режисьора Сам Мендес и оператора-виртуоз Роджър Дийкинс три месеца преди премиерата на техния филм във впечатляващ поглед зад кадър, който може да видите сега.

Удивително е как сто години след края на Първата световна война един разказ за малък епизод от нея може да се превърне в трогателен реверанс към паметта за милионите погубени животи. Неизбежно ще се направят асоциации с „Дюнкерк” на Кристофър Нолан (най-малкото поради това, че военните събития, разделени от десетилетия, са пресъздадени в реално време), но ни се струва, че филмът на Сам Мендес ще притежава различно очарование. Даже сме убедени в това! И искаме да ни потопи в онази реалност, каквото е желанието на неговите автори, за да почувстваме силата и завидната отдаденост, която са притежавали хората в окопите.

Няма оправдание за войните – особено за глобалните конфликти, в които човечеството е имало глупостта да се въвлича вече два пъти, но трябва да пазим жив спомена за хората, които са били погубени в тази безсмислена кланица именно защото нашата цивилизация е доказала колко успешно повтаря грешките си, задължително в увеличени пропорции.

И ако камерата, ръководена от екипа на Роджър Дийкинс, не се отделя от главните действащи лица, то целта е публиката да диша на пресекулки с тях в опита да се отскубне от връхлитащите снаряди – онова, което виждаме заснето „зад кадър”, ни убеждава в успеха на творческия екип зад „1917”. След безкрайни репетиции, преценени снимачни епизоди и „композиране” на историята е ясно, че нищо от предвидените детайли не може да бъде пренебрегнато, изхвърлено или изрязано при монтажа – надяваме се именно тази прецизност да се превърне в стойност и качество, достойно за похвала във филма на Сам Мендес.

Нужно е да напомним, че главните роли са поверени на Джордж МакКей („Captain Fantastic”) и Дийн-Чарлз Чапман („Игра на тронове”), а от това, което виждаме до момента, можем да направим един извод – момчетата дават всичко от себе си на двамата млади британски войници, които трябва да предотвратят безсмислена атака. Зрителите ги следват от момента, в който получават заповедта за мисията – и минават заедно с тях през всички изпитания в опит да бъдат спасени 1600 войници от другата страна на вражеската линия. Мендес разчита и на сериозно актьорско подкрепление – Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач, Марк Стронг, Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър, Набан Ризван, Клер Дюбург.

Ето какво гласи синопсисът на филма, а след него ще откриете и официалният постер.

В разгара на Първата световна война двама млади британски войници – Скофийлд (МакКей) и Блейк (Чапман), трябва да изпълнят една абсолютно невъзможна мисия. В надпревара с времето, на тях им е наредено да пресекат вражеската територия и да доставят съобщение, което ще спре предвиждана смъртоносна атака и ще бъдат спасени хиляди животи – сред тях е и родният брат на Блейк.

плакат

След всичко изредено до тук, остава да очакваме кога компаниите, отговорни за „1917”, ще представят още един, пълен трейлър на вниманието на зрителите, преди филмът да попадне в избраните заглавия, които щатските киноакадемици задължително ще гледат, за да отсъдят кои са избраниците им за прочутата и очаквана от всички Оскарова надпревара. Отсега може да се басираме, че филмът на Мендес ще попадне в този специален списък.

Очаква се „1917” ще се появи в определени киносалони на Коледа 2019, преди да бъде пуснат в широко разпространение на 10 януари 2020 година.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Иван
  2019-10-01 at 13:30

  Дано не е претенция тип Дюнкерк!

  Отговор

  • Асен
   2019-10-01 at 14:08

   Дано коментарът ти не стигне до Академията, че ще пренебрегнат филма за едното нищо…

   „Дано не е претенция тип Дюнкерк!“
   Иван, 2019


 • Иван
  2019-10-01 at 15:17

  Същата тази “академия” даде Оскар на Влюбеният Шекспир, поздравления за което! Както и на Дензалина, вместо на Ръсел Кроу, аферим!

  Отговор

 • X-Force
  2019-10-01 at 15:46

  Похвала за идеята и упоритостта на Дийкинс и Мендес. Филмът ще се гледа задължително на голям екран!

  Отговор

Коментирайте