Дебютира първият трейлър на предстоящата драма „Just Mercy“, за която вече сме споменавали, но сега добиваме далеч по-ясна представа. Филмът ще повери главната роля на Майкъл Б. Джордан, което само по себе си е причина да се интересуваме – смятаме Джордан за един от най-обещаващите млади таланти на Холивуд, еднакво ослепителен и в най-високобюджетните („Черната пантера“) и най-миниатюрните („Fruitvale Station“) произведения.

Впечатляващото е, че в „Just Mercy“ Джордан дори не е най-известното име, защото цели двама носители на „Оскар“ ще подкрепят героя на Джордан Брайън Стивънсън – Бри Ларсън и Джейми Фокс. За Джейми Фокс не мислим основно като за актьор, тъй като талантът му се разпростира и към много други неща, а и не е супер консистентен в появите си на големия екран. Абсолютно неоспоримо е обаче, че когато реши да даде всичко от себе си на една роля, той го прави безупречно. Бри Ларсън също си е спечелила уважението ни именно с нискобюджетни индита, преди и тя да влезе в супергеройския свят, а тук има предимството вече да се е сработила добре с режисьора Дестин Даниел Кретън – двамата работиха заедно по чудесния „Short Term 12“ и „The Glass House“.

Just Mercy“ ще разкаже реалната история на младия възпитаник на Харвард Брайън Стивънсън, който вместо да поеме една от многото си възможности за високо платена и престижна позиция, решава да се занимава с грешно осъдените престъпници в Алабама. Там той се среща с Ева Ансли (Ларсън), която започва да работи в неговата организация „Инициатива за равно правосъдие“. Двамата работят по различни случаи, опитвайки се да онеправдаят неправомерно осъдените затворници, а едно от първите им дела е и най-известното – това на осъдения на смърт Уолтър Макмилън (Фокс).

Трейлърът ни прави впечатление на доста стандартен филм за американското расово неравенство, особено такова, каквото се среща в по-южните щати. Всъщност намираме трейлъра за ненужно изпълнен с патос, целящ да ни покаже колко ще бъде вдъхновяваща тази история. Истината е, че нямаме нужда от толкова простовато показване на емоционалния заряд на филма – и с тази музика, и с тези цитати. Интересуваме се от тази история, защото ни се струва интересна, с потенциала да бъде затрогваща, поверена в ръцете на един талантлив режисьор и чудесен актьорски екип. Харесва ни това, че не всичко се фокусира върху единия случай или само върху Фокс – явно ще видим повече от кариерата на Брайън Стивънсън, повече от взаимоотношенията му с хората около него и клиентите, които решава да представлява, което ни изглежда интригуващо.

Въпреки невпечатляващия трейлър със сигурност ще дадем шанс на „Just Mercy“. Режисьорът Дестин Кретън е и сценарист, заедно с Андрю Ланъм. Двамата адаптират сценария от бестселъра на истинския Брайън Стивънсън. Към вече споменатите звезди се включва поддържащ актьорски състав, включващ О’Шей Джаксън Мл., Тим Блейк Нелсън, Роб Морган и Рейф Спол.

Филмът е част от програмата на TIFF, който започва на 5 септември, но широката щатска премиера е насрочена за 17 януари 2020 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *