Трейлър на „Dark Waters” на Тод Хейнс с Марк Ръфало, Ан Хатауей и Тим Робинс

от на 2019-09-19
 

Понякога попадаме на трейлъри, които отдалече „крещят” – „важен филм”! И констатираме с удоволствие, че в авторските им екипи са хора, които искрено уважаваме. Такъв е случаят с „Dark Waters”, новини около който сме споделяли миналата година, когато беше все още в проект и се наричаше „Dry Run”. Негов режисьор е великолепният Тод Хейнс, който притежава майсторски усет в представянето на съвсем различни сюжети, винаги със специално внимание към хората в основата на драмата.

Главната роля в „Dark Waters” е поверена на един от копродуцентите на филма и активен защитник на екологични каузи в името на бъдещето на тази планета – Марк Ръфало. Той влиза в ролята на адвокат, разкрил една от мръсните тайни на химическия гигант Дюпон в Щатите. Вижте за какво става дума.

Както подходящо се включват колегите от Collider с мнение по темата – „Това изглежда като Един Много Важен Филм, Който Никой Няма Да Иска Да Гледа, за да не си развали празничното настроение около Деня на благодарността”. Тъжна констатация, но сме склонни да им вярваме – все пак те добре познават хората около тях, в преобладаващата им част „средностатистически” американци.

Но всъщност е изключително важно да продължават да се правят подобни филми – и сме сигурни, че Focus Features, режисьорът, Ръфало и целият творчески екип са вложили енергията си съвсем не случайно. Оставяме настрана факта, че на големия екран са представяни доста на брой сюжети около химически компании, които замърсяват околната среда; вярваме, че Тод Хейнс и Марк Ръфало, заедно с носители на „Оскар“ като Ан Хатауей, Тим Робинс и актьорите Бил Камп, Виктор Гарбър, Меър Уинингам, Уилям Джаксън Харпър, Бил Пулман са направили всичко по силите им „Dark Waters” да бъде разтърсващ, силен и стойностен. И вероятно ще попадне сред важните конкуренти за вниманието на американските киноакадемици!

Вдъхновен от шокираща реална история, филмът проследява упорит адвокат, който разкрива тайна връзка между увеличаващия се брой неочаквани смъртни случаи и действията на една огромна корпорация. Той решава, че трябва да рискува всичко – бъдещето си, семейството си и собствения живот дори, за да се добере до истината – и да я заяви на всеослушание.

В основата на сюжета е една статия в The New York Times на Натаниъл РичThe Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare”, в която става въпрос за адвоката от щата Охайо Роб Билот, постигнал една от най-значимите победи в защита на околната среда с прилагане на законите за корпоративна отговорност. В съдебна битка, която продължава 19 години, той представлява 70 хиляди греждани, чиято питейна вода е замърсена с химични отпадъци (Perfluorooctanic acid – PFOA) от компанията Дюпон. След оповестяване на резултатите от изследванията се организира много по-сериозно разследване на химикалите, които се използат ежедневно във всякакви индустрии и производства в продължение на десетилетия. През 2017 година Билот е обявен за почетен лауреат на „алтернативните Нобелови награди”, учредени през 1980 година от частната фондация „Right Livelihood”, които се присъждат за защита на околната среда и човешките права.

Премиерата на „Dark Waters” е предвидена за 22 ноември 2019.

плакат

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте