Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.

Копродукцията на Франция и Италия „Офицер и шпионин”, адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за „Златен лъв”. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като „Китайски квартал” (1974), „Тес” (1979), „Горчива луна” (1992) и „Пианистът” (2002).

„Офицер и шпионин” е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и днес – история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници – изградена с безспорно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри. Полански и Харис вече имат в актива си плодотворно сътрудничество в лицето на филма „Писател в сянка”(2010), удостоен с над 30 отличия.

Между 5 и 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на забележителни филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят знакови чествания, бляскави галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение” и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.

Билетите са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След 18 септември редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв.

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Никога няма да забравя жестоката режисура на Полански в ДЕВЕТАТА ПОРТА-5/5 ? пИСАТЕЛ В СЯНКА НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ, КОЕТО Е ПРОПУСК, КОЙТО ЩЕ ПОПРАВЯ. Ще чакаме и за новият му филм.