Роланд Емерих отдавна не е правил свестен развлекателен филм (не казваме истински добър, защото това е относително понятие, когато говорим за родения в Германия майстор на епичния блокбастър) и наистина имахме надежди, че с неговия отколешен „passion“ проектMidway“ той ще успее да се върне във форма и да ни предложи, ако не нещо наистина качествено, то поне нещо поносимо.

За съжаление, първият трейлър не оправда тези надежди и даде заявка единствено за  епична, но стерилна екшън вакханалия. Нещо, което се потвърждава и от дебютиралия вчера втори трейлър, който предлага малко по-добра представа за историята и десетките образи, в чиито център изглежда е героят на Ед Скрейн.

Действието на вдъхновената от действителни събития военна драма „Midway“ се развива през Втората световна война с фокус върху битката при атола Мидуей, която се състои на 4 юни 1942 година и е една от най-значителните морски битки в конфликта – повратен момент във войната в Тихия океан, в който флотът на САЩ побеждава обединения флот на Япония.

Както коментирахме и миналия път, имаме си красива и патетична екшън ексцесия и сравненията с „Пърл Харбър“ на Майкъл Бей са неизбежни. И не само защото „Midway“ пресъздава същите събития, а защото визуално изглежда почти по същия начин, че и един-два кадъра са копирани директно. С тази разлика, че някак правеният през далечната 2001 г. „Пърл Харбър“ стои по-добре откъм ефекти. Сигурни сме, че „Midway“ е по-близко до действителността и по-напред с материала, вероятно ползвайки някакви 8K HI-DEF, HFR, HDR и прочее „фенси-шменси“ технически абревиатури, но като цяло оставаме с усещане за стерилна компютърна игра, а не за кино.

Продължаваме да сме ужасно скептични, но все пак се надяваме Емерих да успее да извади някой заек отнякъде и разочарованието да не е пълно. Не искаме кой знае колко – просто да не е пълна обида. За финал ви предлагаме порция цветнички плакати с всички по-важни герои.

midway_ver2_xlg midway_ver3_xlg midway_ver4_xlg midway_ver5_xlg midway_ver6_xlg midway_ver7_xlg midway_ver8_xlg midway_ver9_xlg midway_ver10_xlg midway_ver11_xlg midway_ver12_xlg midway_ver14_xlg плакат

Режисьор на „Midway“ е Роланд Емерих („Старгейт“, „Денят на независимостта“, „Годзила“, „След утрешния ден“, „10 000 пр.н.е.“ „2012“), по сценарий на Уес Туук („Colony“). В ролите са Ед Скрейн, Патрик Уилсън, Ерън Екхарт, Люк Евънс, Ник Джонас, Уди Харелсън, Денис Куейд, Манди Мур, Александър Людовик, Дарън Крис, Етсуши Тойокава и др.

Премиерата е на 8 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. “но като цяло оставаме с усещане за стерилна компютърна игра, а не за кино.”

    Коментара е доста на място, ефектите са на ниво War Thunder.

  2. уффф…американците и тяхната „решителна“ роля във Втората светован война в битките им в Тихия океан….
    аз ще продължавам да си чакам филм за битката при Прохоровка, ама….